NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.

Full text search

NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.
Tudva, milly jól esik az olvasónak körülményeink állását, a kül journalisticában valódi színben lerajzolva látni, ezennel közöljük a Daily News bécsi levelezőjének ez ügyre vonatkozó nézeteit.
Jellachich mint katona és illyr, Magyarországnak esküdt ellensége, s a régi rendszer hű barátja bánná kineveztetvén, mindenféle ármányok által igyekezett a magyarok buzgó törekvéseit megsemmisíteni. A határőrök önzés vezette főtisztjei inkább remélve tőle, mint a magyar ministeriumtól a magok előléptetését, a horvát határővöknél a magyarok iránti ellenszenvet még inkább nevelték azon koholmány által, miszerint a rájók eddig elé nehezedett járom egészen a magyar törvényeknek tulajdonítható. A királyi kitüntetésekkel elhalmozott bán, templomban, mezőn és mindenütti bujtogatással igyekezett a népet a maga részére megnyerni. Némelly helységek, tudva, hogy végre is szabadságuk biztosítéka csak a magyar törvényekben fekszik, a bán szép szavainak nem adának hitelt, de keservesen is meglakoltak, mert az illy nem engedelmeskedők felett minden törvényességet s igazságszeretetett levetközött comité itélt egész önkénynyel.
Terrorismus, nyomor, írás és szóbeli censura, ez az a gyönyörű szabadság, mellyet Horvátország jelenleg élvez.
Kétséget nem szenved mond, befejezöleg a levélíró, hogy ha a bán elég erős lesz Magyarországon győzedelmeskedni, Bécs felé vonuland; s akkor aztán vége lesz Austriában az alkotmánynak, a szabadságnak s minden emberi jogoknak.
Látjuk tehát, hogy szent ügyünket fekete szinben előadó elleneink hasztalan fáradoztak, mert közelget a nagyszerü pillanak, midőn az igazság szelleme viharként rombolja szét a köztünk és civilisált Európa közt ármány épitette választó falat.
– Edinburghban küitött a cholera, mi a beefstake-falókat borzasztó réműlésbe hozta. A continens lakói – mond a Daily News – azon szerencsés helyzetben vannak, hogy nem érnek rá betegeknek lenni, a cholerátóli félelem, melly rendesen több áldozatot ejt, mint maga a cholera, nem fér a harczgondolatoktól eltelt continensi ember szivébe. Ugy vannak ők mint a thrasymeneí harczosok, kik észre sem vették a lábok alatt megindult föld rengését; de mi szegény lakói a pénzben, ködben és politicai bajukban dús szigetnek, borzasztótag félünk, remegünk Ázsia sárga halálangyalától, s felelmünkben majd csak úgy hullunk el, mint a beteg burgonya fonnyadt virágai. Jó ég! küldj nekünk is egy kis revalutiócskát, hadd feledjük el azt a csúf cholerát.
– Az átalánossá lett burgonya vész miatt a City kereskedői intézkedéseket tesznek, hogy e nélkülözhetetlen élelemszer télére nemcsak a continens távolabb részéről, hanem a jó remény fokáról is szállíttassék nagy mennyiségben Angliába.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me