A REACTIORÓL.

Full text search

A REACTIORÓL.
Számtalan példák keserű tapasztalása bizonyossá teszi, hogy a nálunki reactio előtt semmi sem elég szent, mit lábbal tiporni, és semmi sem elég rosz, mit elkövetni kész ne volna szennyes és vétkes czéljai elérésére. Családi viszonyok, a békes polgárok nyugalma, vagyona s fegyvertelen polgárok, öregek, nők, gyermekek élte egyaránt van általa megtámadva, hazudság, ámítás, rágalom, leggonoszabb tettekrei bujtogatás szokott eszköze. Égettet, prédáltat, gyilkoltat, s minden baromi kicsapongásokat elkövettet felzaklatott vad csordái által, s mind ezt a császár nevében. Hon és király, erény és vallás elleni mind ezen bűneit tetézi azzal, hogy a királyt adott szava s letett hite megszegésére bírja, vagy is inkább kényszeríti; mert teljesen hiszem, hogy jó indulatú s ártatlan keblű királyunk kényszerítés közt él, s azokat, mik törvényeink s alkotmányunk, tehát az ő hite ellen, történnek, nem jó szántából, s koránt sem szabad akaratjából tette s teszi, hanem tétették s tétetik azokat vele.
Bár hiszem és tudom, miként alig lehet bűn és gonoszság, mellyet a vesztéseit elszívelni nem tudó reactio már el ne követett, vagy ne eszközölt volna; mégis gonosz és bűnös, de azonban balga eljárásának van egy neme, mellyel Erdélyben s jelesen a régebben ugynevezett részekben valóban kitünteti magát. Midőn egy párt a másikat megakarja buktatni; s midőn despotia nemzet, vagy ez amaz ellen küzd, sőt midőn nyilt ellenség rohan vagy hódít is meg országot: természetes, hogy annak kormánya ellen tör, azt megbuktatja, megváltoztatja. De csak a közigazgatás formája, s személyzete az, mit megszoktak támadni, vagy semmisíteni is; de koránt sem magának a közigazgatásnak; s az arra mulhatlanul szükséges függésnek létezése; s felsőbbség iránti engedelmesség eszméje. Ellenben a nálunki reactio nemcsak hogy tör és ízgat, a felség nevében, a felség által szentesített törvények, s törvényes rend ellen; hanem azt tenni, mit soha akár hóditó, akár erőszakos átalakító sem teszen: t. i. nem az illyen, vagy amollyan rendszer szerinti igazgatás, s nem e, vagy ama politicai színű igazgatási organumok ellen bujtogat, hanem felizgatja a népet magának a függésnek, s minden felsőbbség iránti engedelmességnek eszméje ellen. Feloldozza azon alsóbb és felsőbb hivatalnokok iránti engedelmesség alól, kiknek mind hatásuk köre, mind közigazgatási eljárásuk, a régi rendszeritől jó részt csak annyiban különbözik, mennyire azt a volt parasztság kedvezőbb helyzete hozza magával. Az engedelmesség, függés eszméjét megsemmisíti, melly nélkül absalutisticus ország szintolly kevéssé állhat fen, mint alkotmányos.
Feledi a reactio, hogy épen mivel engedelmesség s függés nélkül kormányozni sehogy sem lehet, azért bár mi színű s irányú legyen is a hatalmat kezére keríteni akaró, óvakodnia kell, s ha saját maga ellen nem dolgozik, bizonynyal óvakodni is fog: a tömeget engedetlenség s függetlenségre szoktatni; mert ezt igen is könnyen megszokván, saját magának teszi a kormányzást s közigazgatást – minek az engedelmesség föltéte – lehetlenné. Alattomos bujtogatás mindig rút, kormány részéről téve pedig csúfos bűn; azonban, fájdalom, elég gyakori, mi habár rosz is, de czélra vezetvén megfogható, hogy t. i. kormány bujtogasson elvek, ínstitutiók, néposztály, vagy személyek ellen; de hallatlan, hogy kormány részéről épen a kormányzás s közigazgatás organumai ellen intéztessék bujtogatás. Nálunk pedig épen ezen szintolly bűnös mint bátor irányt követi azon reactio, melly annyi felől s annyikép támadta meg, s akarja semmivé tenni alkotmányos és nemzeti létünket s függetlenségünket. A császár s kormány nevében izgatja a népet, a megyei tisztek ellen; s oldozza fel az azoktóli függés s azok iránti engedelmesség alól; s teszi ezt a nélkül, hogy más felsőség iránti engedelmességre utasítson. Lehet-e ennél anarchiát s a legroszabb értelemben vett forradalmat előidézőbb törekvés s eljárás?
És ezen bűnös, gyalázatos s egyszersmind ostoba reactro szelleméhezi szítás vagy abbani osztozás bűnéről vádol, mint mondják „Mártius tizenötödike” s annak nyomán a „Budapesti divatlap”.
Magyarok istene! bocsáss meg szegényeknek, mert nem tudják, mit cselekesznek. Freywaldau, oct. 27. 1848. – Wesselényi Miklós.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me