Az alakuló Bocskai-csapatról.

Full text search

Az alakuló Bocskai-csapatról.
A XVII. század s XVIII-iknak eleje nálunk szabadságharczok kora volt, s ezen korból historiai nevek és fajok maradtak fen, mellyek iránt a magyar különös pietással, elővéleménynyel viseltetik. Illy nevek Bocskai, Rákóczi – nép és katonafaj: hajdúk, huszárok.*
A huszár név még Mátyás korából ismeretes, de valódi történeti, harczias híre leginkább ezen időből találtatik. – B. Á.
A hajdúk, kiknek eldődeik nomádszerű pásztornép valának, a hadviselés e rendetlen korában, majd eme majd ama harczfőnöktől portyázó csapatúl használtattak, melly meghatározott zsoldot nem hozván, egyedül a zsákmányolásból tartotta fen magát; mig elvégre Rudolf, Miksa s II. Ferdinand ellen hadat viselt erdélyi fejedelem Bocskai, őket rendes csapatokká képezvén, eldöntő csatákat nyert velök, s jutalmúl magyarhoni birtokának egyik legszebb részét, melly még most is folyvást az ő kezeikben van, osztotta ki köztök. Nevöket e csatákban, miket Bocskai zászlója alatt víttak, történeti jelentőségre emelték. Nem volt sujtóbb kar, nem volt rettenthetetlenebb bátorság a hajdúénál.
A vészes csaták után, áldott termékenységű földükön – e valóságos édenen – a magyar faj eredeti romlatlanságában, csendes béke közt, csak ollykor a nyugtalan vad ráczoktól – kiket egyébiránt szomszédságukból messze földre egészen kiirtottak, háborgattatva, folytatták patriarchalis életöket egész jelen időkig.
Most karuk erejét s vitézségök hatalmát a veszélyben forgó hon ujlag igényli. Mikép a nemzet már értesűlt, örömmel s elszántan szállnak a harczmezőre. A jó, becsületes apák hazafiúi készséggel s könybelábadt szemekkel küldék fiaikat a kitüzött Bocskai-zászló, ezen elöttök szent ereklye alá, mondván egyszerűen de szivrehatólag kiki: „Ime fiam! a haza veszedelemben van, mert a Bocskai-zászlót kitűzték – menj isten nevében!” És elbocsáták magoktól a legutósb gyámolt, a fiatalság legszebb virágát.
Itt Pesten e napokban megfordult néhány önkénytes lovas a hajdúkerületből, kik saját lovaikon a háború végeig szolgálni ajánlkoztak, de a főváros azonnal megismeré bennök Hadúr választott népét, mindenki ujjal mutatott a daliás termetekre. Hát még látnátok azokat, kik a Bocskai-zászló alatt állanak, s tökéletes felszerelésök s fegyverzésöket naponként várják, s égő szomjjal vágynak a harcz után. Mind válagatott, izmos karú, remekszép alkatú nép; e mellett bátrak és elszántak, mint az erejében bízó fiatal oroszlán.
Illyen a magyar faj t. i. bátor és elszánt, most, hála isten! kevés kivétellel – egyáltalában. Márványszoborként áll a halál szárnyain repülő golyónak, s ha rohanva kell menni, nincs Europának népe, melly a szuronyt olly ügyességgel s erővel használná. Ez előnye most a magyarnak a hadviselés jelenlegi rendszerében.
A hajdúknál kiválólag szeretett s ügybuzgó kormánybiztos Sillye Gábor által csakhamar összeszedett Bocskai-csapat felszerelése ugyan kissé lassacskán halad; de ennek oka valóban sem a biztos, sem a honvédelmi bizottmány, sem a nemzetőrségi tanács, melly alá most az ügy tartozik. Oka nagy részt az, hogy a csapat nagyobbszámu levén, tulajdonképi megalakítása s fölkészítése több időt igényel; nagy részt pedig az, hogy az előbbi kormány a szolgálatidőt a B. csapatra nézve egy évben határozta meg, a mostani pedig, főleg a fölszerelés költséges voltának tekintetéből, négyre, vagy legalább is háromra igényli, legméltóbban.
Hajdú testvérek! a haza most mindenkitől, így tőletek is áldozatot kiván; az évek száma egy igazi honpolgár életében, ha velők hazáját megmentheti, semmi; ki fontolgatná azokat?! Őseitek számos évekig folytonosan a csatatéren éltek, s ott szerezték a babérokat, és azon hír és dicsőségfényt, melly reátok, unokákra is általterjedt. Ne fukarkodjatok akkor, midőn százszorosan visszanyeritek azt, mit a hazának lelkes ajánlatotok által feláldoztatok, mert ezen feláldozástokkal tinmagatok létét és javát biztosítjátok.
Egyébiránt a hadi tanács lelkes elnöke Nádosi Sándor ezredes azon közvetítő mód által, miszerint a Bocskai-csapatba toborzott 19, 20, 21, s 22 évesek a törvény értelmébeni négy éves hadszolgálatra köteleztetnek, s a többi hajdukerületi ujonczok pedig (ugyanazon évbeliek) – mintegy 1010 legény – hasonlólag a B. zászló alá, egy más osztályban soroztatni megengedtetnek: igen bölcsen kikerülé azon nehézséget, minélfogva az elsők csak egy évre fogadtattak fel, s teljesíté egyszersmind a hajdúnép azon vágyát, melly szerint ujonczaikat egyedűl és csupán a Bocskai-zászló alá kérik állíttatni. Megigéré egyuttal a derék elnök, mikép a Bocskai-csapatra mindig lehető legnagyobb figyelemmel leend.
Örvendjetek hajdúk! régi dicsőségtek fénykora ismét felvirad; a hazafiak szemei reményteljesen csüggnek rajtatok; a hon szabadúlást vár tőletek; siessetek a győzelemborostyánt aratni s új fényhirrel besugározni Bocskai-zászlóját, mellyet őseitek soha egy csatából sem hoztak veszteség vagy hátrálás gyalázatával vissza. – Bírányi Ákos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me