Hevesből, oct. 31-kén délután megyei bizottmányi ülésünk volt;

Full text search

Hevesből, oct. 31-kén délután megyei bizottmányi ülésünk volt;
Puky Miklós alispán károlyi Ede őrnagy s vezérparancsnok Miskolczról küldött sürgönye következtében tartá meg azt. Fensőbb kormányrendelet értelmében a t. parancsnok Hevesből 500 alkalmas nemzetőrt kiván, kik nov. 5-kére Miskolczra indíttassanak, onnan Erdély felé menendők. Ennél fogva a gyöngyösi nemzetőrök 1/4 része, ugy Tisza-Füredről 56, Egerből 150 nemzetőr tétetik mozgóvá; különben a megyei tiszteletbeli hivatalnokok sincsenek kivéve a táborzástól, egy ügyészt kivéve. Az egriek mostanában nagyrészt a városukba szállított 700-an felűl levő horvát foglyok őrzésével vannak elfoglalva. Minden lehető jó bánás mellett már három halt el azokból. A foglyok a néhai trinitariusok templomába zárattak el, miután a várbeli s káptalani börtönök sokkal kevesebb rabokra készíttetvék. Koronként őrizet mellett fürödni is vitetnek a foglyok a meleg vízre.
Egyébarán! Eger eléggé lelkesült a hon védelmére. Azon felűl, hogy az egri nagyprépost oct. 10-kén kelt körlevelében az egri megyei papoknak szivökre kötötte a haza ügyét, vagyis, hogy hazánk megmentésére a papok is egy szívvel lélekkel, az ige hatalmával a vonzó példáikkal közremunkáljanak: még egy csinos imádságot is tűzött ki elejökbe a hazáért, mint mise után és délesti ájtatosság alkalmával a néppel elmondandót, mellyet itt közlök.* Azonban jóllehet ennek egy része a királyért is van, környékünkben a királyság mármár, hogy ugy mondjam, nem tárgya a nép pietásának, miérthogy a jámbor nép is érti már, mi a vész kútfeje. Példáúl: egy szinte megyénkbeli m. város lakói e helyett „Vezéreljed jóra a mi királyunkat.” kormányunkat kivánnak zengeni. Hiába! még a kis házak gazdái sem válhatnak juhokká, hogy a késtartó kezet is nyaldossák. Minap egy öreg nőcseléd is mondá, hogy mire való most már a királyról úgy énekelni, miután ellenünk van? Ugyancsak gyakran a keresztény hit sem bír olly erővel, mikép ezen elvet: „Szeressed ellenségedet is,” szivünkbe olthassa.
Imádság a hazáért. Úr Isten! ki a népek sorsa felett atyai szeretettel őrködöl, tekints irgalmas szemekkel veszélyektől környezett magyar hazánkra, terjeszd ki hatalmas védkarodat annak határai felett, és engedd: hogy háborítatlan békében megtarthassuk e földet, mellyet atyáink áldásodból nyertek, és annyi századokon át szent nevedben folytatott harczok között híven megőrzöttek; hol őseink, szüléink, rokonink, barátink tetemei pihennek, s várják angyalodnak felköltő szózatát. Jussanak elődbe ellenséges hadakkal sanyargatott fiaidnak fohászai. Tekintsd az ínséget és nyomort, melly annyi ezer testvéreinkre nehezedett; és tekintsd az ártatlan vért, melly boszúért kiált igazságos itélő székedhez. A te szemeid tiszták, nem nézhetik a gonoszt, a nem tűrhetik az álnokságot (Hab. I. 13.) szégyenítsd meg az önkényt, melly felkelt ellenünk, hogy a törvényt, igazságot és szabadságot eltiporja.
Áldd meg királyunkat lelki és testi épséggel; ékesítsd fel őt bölcseséggel; és mentsd meg azok tanácsától, kiknek torka eleven sír és szájokkal ámítanak, (5. Zsolt. 11.) kik midőn békét emlegetnek, titokban tőrt hánynak; (Jer. 9. 9.) légyen igazságod az ő ajkain, hogy itéleteiben ne hibázzon (Péld. 20, 26.) – Áldd meg a jó tanács lelkével azon férfiakat, kik e nehéz napokban ügyeinket vezérlik, és minden előjáróinkat, hogy igazságod szerint cselekedjenek mindenekben. Ne engedd, hogy a szerencse elbizottakká tegye őket, a kedvetlen események pedig elcsüggeszszék. – Te vagy a seregek hatalmas ura és istene, vezéreld, erősítsd, és bátortsd igaz ügyért harczoló seregeinket. Te légy erősségök, és fedezd őket a küzdelem napján (139. Zolt. 8.). Viraszd föl reájok minélelőbb a teljes győzelem örvendetes napját, hogy béke legyen napjainkban (Is. 39. 8.) és éltünk fogytáig nyugodt és vidám lélekkel szolgáltassunk neked szabadító istenünknek, s áldassuk nagy nevedet most és mindörökké amen.
Az egri casino minap (oct. 26.) egészen szentté lőn: magát ezentúl honvédelmi egyesületnek nevezi; ennek megfelelőleg a haza védelmének ügyében bizottmányt is alakított magából, melly már működik, s különös tárgya a nép buzdítása a haza szolgálatára, s felvilágosíttatása jelen ügyeinkre nézve.* Ezen bizottmány az egyesületi gyülésnek referál, melly az előadottakat felhasználva, vagy még jobbakkal váltva fel, czélszerűen intézkedik.
Bár alakulna az egész hazában számos illy egyesület a nép felvilágosítására, mert ennek tudatlansága a legnagyobb csapás rajtunk. – A szerk.
Öröm látni városunkban a rajként pezsgő és szaparodó víg honvédeket. A fürge ujonczok most már az eddig olly csendes zárdákat is élénkítik, miután oda is szállásoltattak.. Szabóink derekasan működnek csizmadiáínkkal együtt, minek eleven bizonysága, miként napról napra több felruházott hadfiakat látunk. – M. Gy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me