Nagy Sz. Miklós, november 1-én.

Full text search

Nagy Sz. Miklós, november 1-én.
Vannak e honnak fiai, kik távol a központtól, – hol minden érdem feltünik, s kellően méltányoltatik is, – csendben működnek, s a veszélyben forgó haza megmentése nagy munkájához szerényen, s észrevétlenül járulnak a nélkül, hogy a hálás lenni tudó haza megadhatná nekik azt, mire őket honfiúi buzgalom, s képzettség érdemesítik. Egy ílly férfiút mutatok be a honnak, itt helyi születésű Bald Ferdinand, rukavina-ezredbeli főhadnagy; s az itteni fiók-hadfogadói állomás főnökében. Mennyire buzgólkodott e férfiú az itteni 300 főt meghaladó jól begyakorlott nemzetőrök tanítása körül, ezek tehetnek tanúságot, kik mindent neki köszönhetnek: midőn a multkor a végvidéki lázadók Nagy-Kikinda alá vonultának hirére, az itthelyi nemzetőrök is fegyvert ragadva sietének a közös ellenség elüzetésére, ekkor a fönebb emlitett főhadnagy is jobbadán román ajkú legényeit, – kiknek egyenként 60 töltést adott, – kocsira ültetvén, olly szándokkal ment a vész helyére, hogy e rendes katonákat csatárokként használandván, ezeknek nem várt megjelenése által az oldalvást megtámadandott ellenséget zavarba hozza. A terv ugyan a lázadó csoportnak ideje koráni elillanása által nem sikerült; de a jó akarat meg volt. – E szerény, s katonailag művelt hazánkfiát, ki mint értesűlék, szívesen lépne át egy honvédi zászlóaljhoz, annál is inkább ajánlom az illetők figyelmébe, mivel értésünkre esett, hogy a temesvári parancsnok, egy – állítólag Hrabovszky főhadi kormányzó aláírása alatt kelt – rendeletnél fogva (furcsa, hogy a temesvári hazaáruló illynemű rendeletre mer hivatkozni) melly a fiók-hadfogadói állomásokat megszüntetni, s a legénységnek a harmadik zászlóaljakhozi csatlandását meghagyja, – az említettem főhadnagyot, s csapatocskáját a temesvári várba sürgetőleg idézé, pedig milly jó szolgálatot tehetne e csapat N. Becskereken.
Torontál, és Temes vármegyék között – megyei határzat erejénél fogva – a közlekedés teljesen elzáratott. Billet, Gyertyános, és Ujpécs helységek, mellyeken az országút keresztűl fut, elsánczoltattak, s megyebeli nemzetőrökkel megrakattak; tudomásunkra jutott egy uttal, miszerint az első helyre rövid idő mulva kűlmegyei magyar gyalog, és lovas nemzetőrök, meg néhány ágyúk jövendnek. E helyen történt néhány nap előtt, hogy midőn a kiküldött kormánytitkár, a honárúlás vétkével terhelt zágrábi főpap javadalmainak összeírásával foglalkozott, napáldozat felé, a helységen kívűl őrt álló billeti németek előtt egyszerre ott termett 9 dsidás, s az urak holléte iránt tudakozódott; de azok, illy eset bekövetkezhetését sejdítvén, már korábban a helyből eltávoztak, – s így a dsidások is tova kotródtak.
Temesvárt a dolgok istentelenűl folynak. Placatok bocsáttatnak ki Piret, Ambrózy Lajos exadministrator, és Zsivkovics Pantaleon rácz-oláh püspök aláírásával ellátottan; mellyekben azok 493ellen, kik az ő sípjok szerint nem tánczolnak, statarium hirdettetik. Gyönyörűséges egy háromság! Valljon megérett-e már azon kender, mellynek szálai őket örökre egygyéfűzendik? Ha még nincsen, tán meglesz.
Lugos, – mint halljuk, – immár lefegyvereztetett a temesváriak által, az ágyúk még jókor Verseczre át levén vitetve. Most ez utóbbi hely ellen szándékoznak indúlni: reményljük azonban, hogy itt illő fogadásra találandnak: miben isten segélje a derék honfiak elhatározottságát.
A zichidorfi határőri vonalról tegnap haza érkezett két pássáki oláht, csakovároni keresztűl mentükkor, az ott lévő temesvári katonák fegyvereik, s élelem szereiktől megfosztván, azzal bocsátának haza; hogy hirdessék a császár nevében, miszerint nem szükség többé a lázadó ráczrablók ellen őröket küldeni, s ha erre szolgabirájok kényszerítni akarná, kötözzék meg, s vigyék Temesvárra, vagy – üssék agyon. Igy kezelik aztán a császár nevében a jogosságot a temesvári harambasák, örömére szolgálhat a dícsteli habsburgi háznak illy hű vérebekre számolhatni! – A két pássáki oláh csakugyan meg is kezdé izgatási munkáját; azonban csakhamar kézre kerülvén, aligha nehány nap mulva a szél nem fujand el lábaik alatt.
Mit egy ízben már említék, azt tapasztalat után ismételni kényteleníttetem. Tisztviselőink nehányai, vészteli napjainkban, hol a haza megmentésére kettőztetett erővel kellenék mindenkinek működni, a botrányig hanyagok. Több helyütt az ujonczok kiállításának siettetésére mit sem tőnek: másutt – az első ujonczöszszeirás, mellynek mása meg nem tartaték, a ministeriumhoz levén felküldve, – ez új összeirás mai napig sem történt meg. A tisztviselő hetek óta nem fordult meg kerületében, hanem olly helyen lézeng tétlen, honnan legkönnyebben megszökhetik a vész közeledtekor. Megkimélem még most az illetőket neveik megnevezésével, de öntudatok serkentse őket tisztjök pontosabb teljesítésére.
– Általában, főispánunk fogva tartatván, alispánunk pedig legjobb akarat mellett sem terjeszthetvén ki mindenre figyelmét, – ohajtanók, ha köztünk egy erélyteljes, teljhatalmú kormánybiztos jelennék még, ki helyzetünk fontosságát, – mellytől lét, vagy nem létünk függ, – felfogná; nepotismusi s egyéb tekintetek félrevetésével, rendeleteinek s intézkedéseinek érvényt és nyomatékot tudna adni, különben vészkörnyezte megyénk veszve lehetend. – S g.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me