A KÖZLÖNY UTÁN.

Full text search

A KÖZLÖNY UTÁN.
Felszólítás. Mellynél fogva az ország minden törvényhatóságai megkerestetnek, miszerint a temesvári kórházban betegségükből felüdült újonczokat, kik a várparancsnok nevében a kórház igazgató által kiadott szabadságlevéllel elbocsátvák, illető zászlóaljaikhoz utasítani szíveskedjenek. Nádosy Sándor ezredes.
– Felhívás. Alólírott, az országos honvédelmi bizottmány által, a magyar honvédsereg vezérkarának elnökévé neveztetvén ki, egyszersmind ezen vezérkar leggyorsabb szerkesztésével megbizattam. Minek következtében ezennel felhívom mind azon katonai szolgálatban álló tiszti egyéneket, kik ezen fontos szakban kellő ismerettel birnak, vagy az ezzel szorosan rokon tanulmányokat magokévá tették, s több nyelvekben jártassággal birnak, hogy az ezt tanusító okirataikkal, ajánlataikkal, mellyek, a mint nyomatékosabbak, annál több előnyt nyújtanak alkalmaztatásaikra nézve, a szolgálat útján magokat a hadügyministeriumnál hova hamarébb bejelenteni siessenek. Melly felhívásom közzétételére minden hazai hirlapok szerkesztői ezennel megkéretnek. Kelt Nagy-Becskereken, nov. 5. 1848. Vetter tábornok és vezérkari elnök.
– Kereskedési ministeriumtól. A törvényes rend Eszék városában visszaállíttatván, a rendes postai közlekedés mind Budapest és Eszék városa, mind pedig ez utóbbi s az illető magyarországi postaállomások között f. évi oct. 23-ik napjától fogva ismét helyreállott.
– Azon tisztelt egyének, kik az utászkarhozi alkalmaztatásért folyamodtak, ezennel felszóllítatnak, – miszerint személyesen s haladék nélkül adandó további utasítás végett, alálirottnál (a budai várbani József hadházban) magukat jelentsék. Szodtfriedt őrnagy, utászkari parancsnok.
Az országos honvédelmi bizottmány gr. Károlyi István pestmegyei főispánnak, nov. 11. 1848. Bizottmányi tag Nyári Pál előadá önnek a fellállítandó 1800 főnyi lovasság iránti hazafias ajánlatát. A hazára ez időben nehezült viszontagságok közepett, nem nyujthat szerencsés kiemelkedésünkre misem biztosabb reményt, mint az olly hazafias áldozatkészség, mellyel ön, ki a hazának békés napjaiban szerény magányba vonulva élt, a vész első napján, daczára testi szenvedéseinek, síkra szállt, polgári s katonai pályán egyiránt megkisértette, hazájának megmentésében előljárni s mást is felhasználva, megyéje fiainak lelkesedésre kész buzgóságát, illy nevezetes erő kiállításában fáradozik. Midőn ezért a nemzet nevében elismerő teljes méltánylásunkat kifejezzük, úgy hiszszük, hazánknak teszünk vele szolgálatot, ha önt ezen sereg vezényletére ezredesi minőségben felhívjuk. Kijelentve, miszerint mi, minden feltételeket, mellyeket ön egyedűl a sereg tekintetében ajánlatához kötött, örömmel elfogadjuk, utasítottuk a pénzügyministeriumot, miszerint a kiállítandó sereg költségeinek fedezésére megkivántató 250 ezer forintot a szükségelt részletekben, önnel egyetértve fizesse ki. Egy uttal felhívtuk a hadügyministert is, miszerint az ajánlott tisztek kinevezését tegye meg, egyszersmind a seregnek mielőbbi rendezésére önnel egyetértve több tiszteket a már szolgálatban levő ezredekből helyezzen át ezen felállítandó lovas-csapathoz. Fogadja ön még egyszer őszinte méltánylásunkat és hazafi üdvözletünket.
528Mellyre gr. Károlyi István, pestmegyei főispán, Fóton nov. 13. 1848, következőleg felelt. A bizalom, mellynél fogva a tisztelt honvédi bizottmány engem a felállítandó pestmegyei lovas-csapat vezényletére ezredesi minőségben fölhívni méltóztatott, mondhatlanúl drága ereklye nekem, s midőn ezért ezennel hálaköszönetet mondok, egyszersmind szerencsésnek vallom magamat, hogy kedves hazámnak, mellynek függetlenségéért, ha kell, éltemet s mindenemet föláldozni kész vagyok, hasznos szolgálatot tenni bő alkalmam leend. De nem mulaszthatom el egyúttal azt is kijelenteni, miszerint azt, mit én ajánlatom által tettem, nem áldozatnak, hanem puszta honfiúi kötelességemnek tekinthetem egyedűl; imádott felséges hazám tőn olly helyezetbe, hogy ezt tehessem, a hazától nyertem, mivel bírok, s igy csak a hon iránti tartozásomat rovom le, midőn azt, mit nélkülöznöm lehet, és jelen súlyos körülmények közt minden becsületes honpolgárnak nélkülözni tudni kötelesség, elárúlt szegény hazám védelmére fordíthatni szerencsés vagyok. Egyébiránt hazafias szeretetükbe ajánlottan, nekem felette drága bizalmukat továbbra is kikérve, vagyok stb.
Felhívás. Minthogy az ellenség, melly a magyar nemzetet irtóháborúval fenyegeti, olly nagy számú lovassággal bir, hogy az a mi vitéz huszárjaink számát több ezerrel meghaladja, e végett az országos honvédelmi bizottmány elhatározta, hogy azonnal több huszár ezredek állíttassanak fel, nevezetesen a 16-dik huszár ezrednek magából Pestmegyéből leendő alakítását, és vezérletét e megye lelkes főispánja, gr. Károlyi István úr hazafiúi buzgósággal magára vállalta, e végett jelenleg városunkban megjelent; ugyanazért az ő nevében felszólíttatnak mindazon polgárok, kik a veszedelemmel fenyegetett hazát, mint lovas vitézek szolgálni hajlandók, hogy magukat jelentsék be, – a feltételek a következők: 1-ör. A vállalkozó csak a háború végéig kötelezi magát szolgálatra. 2-szor. Fegyvert és lovat ad az ország, ugy, hogy a kinek lova van és saját lován áll ki, annak árában kap 300 váltóforintot és a lószerszámhoz zablát; a kinek lova nincs, lóvételre szinte 300 váltóforintot kap, de a lónak haszonvehetőnek és szolgálatra alkalmasnak kell lennie, s ezt a helyben a végett kinevezendő bizottmány fogja megitélni: háború végével a ló kinekkinek sajátja marad. 3-szor. Ruházatot és nyeregszerszámot jelenleg kiki maga fog szerezni, úgy, hogy a módosok ezt saját költségükön állítják ki, a szegényebbek pedig felsegíttetni fognak az ollyan vagyonosb polgárok által, kik maguk személyesen el nem mennek, vagy a fegyverviselésre tehetetlenek; ezen ruházat azonban kevésbe kerűl, ugyanis, a mint a szemlére kiállítandó példány mutatja, áll az egy magasas fekete báránybőrsüvegből, veres tollal, setétkék újjas felöltő, mellyet a most szokásban levő újjasból kevés pótlékkal ki lehet állítani, veres zsinórral és fekete bárányprémmel, téli bélésre, szürke nadrág bőrrel borítva; de ha időközben az öltözet elviseltetik, azt is az állodalom fogja helyreállítani. 4-szer. A ki maga személyesen ki nem áll, de alkalmas lova van, tartozik azt az árának lefizetése mellett átaladni. 5-ször. A vállalkozók naponként 8 pengőkrajczár rendes fizetést húznak azon naptól, mellyen felcsapnak; a tisztek és altisztek fokonként úgy díjaztatnak, mint a rendes hadseregnél. 6-szor. Háború végével, ha ezen hadsereg feloszlattatnék, a ki még további szolgálatra hajlandó leszen, ugyanazon rangban a rendes hadseregnél felvétetni fog; a kik pedig elnyomorodnak, vagy veszélyes sebbe esnek, holtuk napjáig az ország által nyugdíjjal elláttatni fognak. Fel tehát Kecskemét lelkes fiai! ne várjuk hazánk keblébe ellenségeinket, hanem őseink dicső példáját követve, mutassuk meg édes hazánknak, dölyfös ellenségeinknek és az egész violágnak, hogy a magyar, ha felkél, meggyőzhetlen. Fel! fel! lóra és fegyverre!! Kelt Kecskeméten, nov. 8-kán 1848. Csányi János, főbiró.
– Az országos honvédelmi bizottmányhoz a honvéd-táborkar elnöke Vetter Antal tábornok következő levelet küldött, N.-Becskétekről nov. 11-én 1848. Uraim! fogadják önök, s fogadja ezennel az egész magas szívű nemzet, legforróbb, legszivesebb hálámat, tábornoki előléptetésem által, irántam újonan tanúsított kegyességükért. Szeretett hazánk iránti érdemeim még eddig csekélyek, de őszinte szent törekvésem legyen, azokat napról napra szaporítani. Hitemnél fogva magyar honunk alkotmányához hív, fáradhatlanúl iparkodni fogok, magam a haza igaz ügyének áldozni, a rám bizott seregeket, a meddig szívem üt, híven vezetni, velek győzni vagy meghalni. Fogadja a honvédelmi bizottmány hálateljes üdvözletemet.
Az országos honvédelmi bizottmány a haza és nemzet nevében köszönetet mond debreczeni kereskedő és képviselő Molnár Sámuel urnak azon hazafiúi példás tetteért; hogy a városnak küldött két ágyúcső felszerelési költségét kifizette.
Az országos rendőri hivataltól. Ifjabb Brauner Gábor jószág-igazgató a károsúlt debelliácsiak számára kézhez szolgáltatás végett 20 pft adott kezemhez, mellyért a szerencsétlen kárvallottak nevében nyilvános köszönetet teszek. Az orsz. rendőri hivatal igazgatója, Hajnik Pál.
– Az elszegényedett debelliácsiak részére Székács József pesti evangelicus lelkész által beadatott 92 ft 50 kr., Lang Mihály pesti evang. lelkész által 70 ft, – Török Pál pesti reformatus lelkész által 45 ft – Kollár János pesti evang. lelkész által 6 ft – Pestváros ferenczvárosi kath. plebánia részéről 7 ft 8 kr. mind pengő pénzben. – Ezen összegek letétetvén az országos honvédelmi bizottmány iroda igazgatója Várszeghi János urnál, Vukovics kormánybiztos urnak elküldettek.
Felszólítás a debelliácsiak ügyében. A szerencsétlen sorsra jutott debelliácsiak számára gyülnek a kegyes adakozások. Alúlírtnál eddigelé 226 frt. 20 kr. pben fizettetett le jelesen Beöthy Ödön országos teljhatalmú biztos 50 p. ftot. Sinkay János képviselő 20 pft. Kovács Ágoston ügyvéd 2 pftot. Feldinger Frigyes mint gyüjtő 20 pftot. Botka Imre n. becskereki főbiró mint gyüjtő 124 pft. 20 krt. Pállfy Sándor főadószedő 10 pftot ajánlottak. Köszönet a nemeskeblű adakozóknak. Igen szép lelkes felszólítást kaptam tiszántúli egyházi főgondnok Szoboszlai Pap István úrtól, ki seregestől hívja a szerencsétleneket Debreczenbe, hol őket szállással, élelemmel igéri elláttatni. Balzsamúl szolgáltak e sorok a nyomorú sorsba taszítottaknak; de ők nem akarnak szegények olly messzire távozni, mert teljes reményök van, hogy jóra fordúlván a hon ügye, ők is együtt fognak, ha nem is a végvidékben, de megyénkben – hol úgy is van már elég elpusztult ráczfalú – megtelepedni. Igy csak hálás köszönetet rebegnek a buzgó főpásztornak általam, és kérik terjeszsze ki reájuk továbbra is gondjait. Az adakozások hova küldésére nézve, legczélszerűbb s egyetlen egy mód, ha azok e honban a legközelebbi, vagy ott helybeni sóházaknál tétetnek le, onnét méltóztassanak hozzám a kegyes adakozók, vagy gyűjtők az utalványt, az itteni nagy becskereki állodalmi sóházhoz megküldeni, és itt azon összeget kész pénzben azonnal fölvehetem, s az átvételt a hivatalos Közlönyben folytonosan nyugtatandom. – De hogy azoknak szétosztását igazságos arány szerint megtehessük, ezennel fölkéretnek mindazon megyei vagy városi hatóságok, a hol ezen szerencsétlen debelliácsi lakosok jelenleg tartózkodnak, méltóztassanak hozzám hivatalos úton mielőbb a lelkek számának kimutatását megküldeni, s megérinteni azt is, minő adakozásban részesültek a szerencsétlenek eddigelé, s mi módon van ellátásukról gondoskodva? meg vagyok győződve, miként az illető hatóságok, a legnagyobb örömmel s folytonosan éber figyelemmel fognak őrködni a nyomorúltak sorsa fölött. – Szükséges e kimutatást mielőbb tudnunk, mert a kiosztás csak igy tetethetik meg igazságos arány szerint. E fölszólítást kéretnek a hirlapi tisztelt szerkesztők hirlapjaikban közzé tenni, annál is inkább, mivel nem tudván, hová széledtek el a szerencsétlen debelliácsiak, tisztába az ügygyel csak úgy jöhetünk, ha az hírlapok útján az illető hatóságoknak tudomására juttatik. Varga Ferencz, bizottm. elnök.
– A hazai pénztár fölsegélésére f. é. oct. 24-keig ajándékúl 625,000 frt 14 kr., kölcsönképen 894,968 frt 32 1/4 kr. jött be.
– Gyöngyös püspöki helység a debelliácsiak felsegéllésére küldött 21 ft 26 1/2 krt váltóban.
– Az orsz. honv. bizottmányhoz Nagy Sándor József, alezredes, Billétről nov. 7. 1848. következőleg tudósít. Tegnap délre Csatádra érkezvén, tudomására esett, hogy Nagy Técsán egy csapat dsidás és számosabb gyalogság a billeti lefegyverzés után itt folytatja hazaellenes merényeit, legszükségesebb pihenést engedve, Nagy Técsára indúlt, a falu előtt a lovasság egy részét a helység jobb és baloldaláni körűlvétele s az ellenség útjának elmetszésére kirendelte, egy részszel a faluba rohanván, az ágyúkat a gyalogsággal és elegendő lovassággal biztosítva, a nagy utczának szegezteté, de az ellenség futásnak eredt, a gyalogság szekerekre ülvén, a dsidások lovaikon elszáguldozának; – huszáraink vitézsége és ügyességének azonban sikerűlt többeket utólérni, s megsebesíteni, vagy foglyokká tenni. Az ellenség részéről 4 dsidás, 6 gyalog esett el, 10 fogolylyá tétetett, és egy kocsi elszedett fegyver visszafoglaltatott, 4 ló elfogatott. Részünkről az ellenség űzésében egy huszár megsebesíttetett, egy ló elesett; de Kis Técsán, hova az elszéledtek megfutamodtak, s hol egész tábor véletett feltaláltatni; miután az ágyúk s nemzetőrök Nagy Técsáról odáig gyalog érkeztek, csak 5 Sivkovics ezredbeli volt található, kik magukat megadni nem akarták, hanem a biró házához bevonulva utolsó emberig védték egymást; miért is szükséges vele a házba rohanni, hol 4 egyén, kik közől egyik altiszt, agyonlövetett, 2 a pinczébe menekülvén, onnan is kizavartatott; e rohanás közt egy csongrádi káplár agyonlövetett, egy nemzetőr megsebesíttetett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me