Rozsnyó, nov. 24.

Full text search

Rozsnyó, nov. 24.
Gömörből e lapok 124-ik számában egy czikk jelent meg P–i A. aláírással, mellyben a bujtogató panslavisticus szellemű Daxner, Bakulinyi, Francisci, mind evangelicus vallásúak részéről tervezett, de szerencsésen felfedezett honárulás historicai vázlata közöltetvén, a tudósító úr, a befogott, s már el is ítélt bűntársak közt több cath. segédlelkészeket is állít lenni.
Mi tudósító urat nem személyesen, de csak híréből sem ismerjük, és azért mint illyent becsületes jellemű embernek tartjuk mindaddig, mig annak ellenkezőjéről meg nem győződtünk.
Szeretjük hinni: hogy toll vagy sajtóhibából csúszott a segéd lelkészek elébe a cath. szócska, tán nagy igazán evang. helyett. Azért is minden tisztelettel felszólítjuk önt P–i A. úr, nyilatkozzék; de mentől elébb, áll-e ebbeli hitünk? toll vagy sajtóhiba-e a cath. szócska?? ha nem nyilatkozandik ön, azon esetre önt rágalmazónak czímezzük, és tartjuk mindaddig, mig könnyelműen oda dobott állítását be nem bizonyítandja.
Nem több cath. lelkészre, tudósító úr, de egyetlen egyre sem bizonyodott be semmi, de nem is gyanúsíttatott egyetlen egy sem. Bizonyságunk Gömör főispánja, és kormánybiztosa Szentiványi Károly ur, ki nyilván megdícséré a gömöri cath. clerus, hazánk e criticus helyzetébeni üdvös működéseit, tanúnk egész Gömör megye; és ön nem irtózott illy rágalom közlésétől?
Tudja meg ön, tudósító úr! hogy a gömöri cath. clerus szeretett hazája szabadsága és függetlenségeért elvérzeni igen, de hűtlen, és árúlóvá lenni soha nem fog.*Többen.
Ismételve kérjük tudósítóinkat, óvakodva írjanak le személyek elleni vádakat mindaddig, míg teljes bizonyosságot nem szereztek magoknak felőlök. Jól esnék-e az magoknak is, ha ártatlanúl vádoltatnának? Valóban vétek és jelen időkben haza elleni bűn, a sajtót rágalmazás eszközeűl használni. A szerk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me