A honvédelmi bizottmány ezennel tudósítja a közönséget.

Full text search

A honvédelmi bizottmány ezennel tudósítja a közönséget.
A honvédelmi bizottmány ezennel tudósítja a közönséget, hogy Schliek beütése, előnyomúlása, a Kassa melletti ütközetnek részünkrőli elvesztése következtében a honv. bizottmány mindenek előtt szükségesnek látja, hadvezérről gondoskodni.
Örömmel és köszönettel jelenti a kormány, hogy hadügyminister Mészáros Lázár úr szives volt önkényt kijelenteni, hogy a Schlick elleni táborozás fővezérletét ő maga vállalja el, s rögtön rendelletése helyére induland.
Ezennel tehát kijelentetik, hogy Mészáros Lázár hadügyminister lesz Schlick ellen az ország fővezére.
Annálfogva az ország rninden illető hatóságai, s különösen a tiszavidéki lakosság ezennel felszólíttatnak s köteleztetnek, hogy hadügyminister úr rendeletei iránt mindenekre nézve, különösen pedig a nemzetőrség mobilizatiója, népfölkelés organizatiója, s kiindítása és alkalmazása iránt is nemcsak kellő engedelmességgel, hanem megelőző hazafiui készséggel viseltessenek, s a hadügyminister urnak a fővezérség elvállalása iránti szíves hazafiúi készségében a biztos győzedelemnek zálogát teljes bizodalammal tekintsék.
Tábori élelmezési biztos Irányi Dániel képviselő leend, tartományi kormánybiztosok pedig b. Vay Lajos főispán Borsodban, Almásy Pál képviselő alelnök Hevesben, kik különben is megyéjökben a népfölkelés organisatiójára már előre kiküldettek.
Nekünk a veszély közelsége kell, hogy a győzedelemről bizonyosak legyünk, fel hát magyar nép, a Tiszának ős ivadéka, hadügyministerünk maga áll élére a Tisza védelmének. Bizzunk magunkban s ő benne, vezérlete alatt s igaz ügyünk győzedelmében. Budapesten, dec. 13-án 1848. A honvédelmi bizottmány elnöke Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me