TUDÓSITÁS ÉS FELSZÓLÍTÁS.

Full text search

TUDÓSITÁS ÉS FELSZÓLÍTÁS.
Ellenségeinknek a volt nádor irományai közt is feltalált, azon tervezete, hogy a magyar hazánkat országos önállásából kivetkeztetni, s az önálló nemzetek sorából kitörölni vágyó ellenség hazánkat 9 oldalról fogja megtámadni, immár valósítva van.
A 9 oldalróli megtámadás közől utósó azon 8–9000 főből álló ellenségé, melly Schlick vezérlete alatt Gallicziából Sárosvármegye felé beütött.
Ezen csapatnak ellenében sem mulasztá el a kormány a hon védelmének eszközeiről gondoskodni, azonban az első rohamnak ellenébe állított nemzetőri s önkénytes seregek, minthogy, a gyakorlat s fegyelem hiányát, a hazafiúi lelkesedés nem egészen pótolhatja, Schlick serege előtt a kassai hegynél szétfutamlottak, s Schlick Kassát elfoglalta, s lehet, hogy elbizakodásában, előbbre is vonúl Miskolcs felé.
Balhirek a fegyvertelen lakosságot könnyen megfélemlítik; az ország kormánya annál fogva kötelességének véli az ország hazafiúi lakosságát figyelmeztetni, hogy nevetséges dolog attól tartani, mintha 8–9000 ezer kényszerített zsoldosokból álló csorda, a hazát veszélyeztethetné, egy két napi járó földnek átutazása még nem foglalás, s minél belebb nyomuland a hitszegő ellenség, annál bizonyosabb, hogy vesztére rohan előre, mint vesztére rohan Roth serege, s mint a főváros közelébe vonúlt Jellachich, hogy hitszegően megszökni legyen kénytelen.
A kormány annakokáért igaz ügyünkbe vetett nyugodt bizalommal szólítja fel a nemzetet, egy kis illy pillanatnyi baj által ne hagyja magát önbizalmában megzavartatni; keljen fel Abaúj, Sáros, Szepes, Torna, Gömör, Zemplén, Ung Schlick háta megett; előtte pedig Borsod, Heves, a Jász-Kunság s Pest keleti lelkes népe; a kormány gondoskodott, hogy rendes hadsereg is egy alkalmas ponton s a nemzet bizalmát méltán biró főparancsnok vezérlete alatt öszpontosíttassék.
Állítsák tehát ki Borsod, Heves, Jász-kunság s Pest lelkes magyar népe mozgó csapataikat, hogy az illető vezér első felszólítására a kijelelendő helyre öszpontosúljanak, s legyen a nemzet meggyőződve, hogy egy illyen 8–9000 emberből álló ellenség nem egyéb, mint egy jó fegyverliferans, mellyet el fogunk fogni, s fegyvereivel annál több honvédzászlóaljat felszerelni.
Fel hát magyar nép! velünk van isten, mert velünk van az igazság – mi nem támadunk meg senkit, de az igazságtalan megtámadást a nemzet visszaveri, s az ország törvényes szabadságát, nemzetünk lételét biztositandja. Kelt Pesten, dec. 13. 1848. A honvédelmi bizottmány elnöke Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me