3

Full text search

3
Mit szeretett tehát az „Éji Mester”, amikor se a császárokat, se a császárnékat nem szerette kiszolgálni és csak hivatali kötelességből vett részt mulatságaikban?117
Akár hiszik, akár nem: meg kell mondani, hogy az Éj Mester a térképet szerette.
Senkit és semmit nem szeretett, mint a térképet, amelyet asztalán kibontott és szemügyre vett.
Öregségére, amikor egészen magyarrá lett (miután a bécsi udvar méltatlanul mellőzte s nyugdíjba küldte), Budapest térképét szerette asztalán kiteríteni és órák hosszáig merengett a város helyzete, terei és utcái felett, amelyeket a térkép pontosan megmutatott.
Kis gombostűket vett elő, amelyeket előbb hamis fogsorában tartogatott, mielőtt a gombostűket betűzdelte volna a térkép megfelelő helyére.
– Andrássy út! – itt pezseg a város ütőere! – kiáltott fel és a térképen egyenként meglátogatott minden Andrássy úti házat, boltot, vendéglőt, kávéházat, kaput, ablakot. Talán még a kéményeket is összeszámolta volna, ha a térképész nem felejtette volna ki a kéményeket.
– Ide vágyakoztam mindig! – mond az egykori gárdatiszt, amikor öregségére gombostűkkel kijelölte magának az Andrássy utat. – Itt kellett volna a császárokkal és királyokkal éjszakázni!
Szerelmesen simította végig Budapest térképét, amíg a vonalak és rajzok közül kibontakozott álomtekintete előtt a Stefánia út (és gombostűivel nyomban megjelölte).
– Szép Stefánia út! Itt kellett volna kocsizni és nem a Práterben a vendégeimmel, ha okosan és bölcsen töltöm időmet! Sehol olyan szép fák nincsenek, mint a pesti Városligetben – sóhajtotta az „Éj Mester”, amikor múltjára gondolt.
– Ah, Buda! Régi, kedves, bűbájos Buda! – kesergett a tábornok, amikor a térképen Buda hegyét megtalálta és nyomban gombostűt tett a Gellért-hegy orrába. – Sehol sem éreztük volna magunkat olyan pompásan, mint Budán, ha idehoztam volna vendégeimet.
Az „Éj Mester” ült-üldögélt a térkép felett, mint egy megcsalatkozott szerelmes az emlékeken. Amíg bús szeme a térkép felett kalandozva, végre megtalálta a helyet, amelyet keresett.
Ez a hely pedig egy kis köz volt Óbudán, amelynek neve sem volt kitüntetve a térképen. Névtelen kis utca, amelyen a tábornok szeme megvizesedett:118
– Itt lakott valaha egy nő, ha ugyan nőnek lehet mondani az égi lényt, akit a világon legjobban szerettem.
De, mint mondtuk, ez az utca olyan kicsi volt a sok utca között, hogy még neve sem volt, mint a császároknak, királyoknak, fejedelmeknek és más hercegeknek nincs nevük, ha egyszer elmúltak.
1931119

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me