Boldog út a felvidékre

Full text search

Boldog út a felvidékre
Akik emlékeznek rá, mily unalmas história volt hajdanában a vonatokra várni, amelyeknek összeköttetéseinél többnyire a vasúti vendéglősök érdekeit tartották szem előtt: azok bizonyára igazat adnak nekem a miskolci restauráció dolgában. Itt minden vendéglős meggazdagodott a vasúti kocsmában, mert igen természetes dolog volt, hogy Miskolcon két-három óra hosszáig kellett várakozva az időt töltenie annak, aki Miskolcról még tovább is akart utazni. Mintha Miskolc lett volna a világ vége, itt megállt minden vonat, pláne éjszaka, hogy megszomjazhassanak az utasok és ugyanott kedvükre jóllakjanak. Miskolcon a vasúti restaurációban mindig mulattak. Szürkült már a szeptemberi reggel, amikor a vasúti portás kongatni kezdte a harangot, hogy cihelődhetnek a kassai vonat utasai. A folyó, amely darab ideig a vasúti töltés mentén elkísérte a vonat utasait, apró nyárfák között, de már éjfél utáni, világos árnyaktól népesedve követte a személyvonat még álomterhes utasait. Nagyon kedvemre valók voltak azok a stációk, ahol nem kellett éjszaka kiszállni a vonatból, és csak félálomban hallgattam a vonatvezetők rekedt kiáltását, néha a kalapácsok tudakozódását a kerekektől, amely éjszakai kalapácsok megkérdezték a vaskerekektől, honnan jönnek, azok feleltek valamit nagyálmosan, és a kalapács tovább ment az éjben. A kalapács eltávozása után még egy darabig hallatszott odakintről a vasutasok egykedvű, mormogó beszélgetése, amelyet az újholdról vagy egyéb időjárási tüneményekről folytattak; álmában csak úgy hallotta az ember a beszédet, mintha csendesen megeredt volna az eső egy-egy állomáson. Aztán mozogni kezdett alattunk a hosszú vonat, és mindig nagyobb szusszanásokkal fogott éjszakai útjába, mert mint utastársaimtól egyszer hallottam, itt már emelkedőben volt a pálya.417
De Kassán mégis mindenki vidoran ébredt fel, mert itt már elmúlt a rejtelmes éjszaka, és kedveskedve mutatkozott a fehér ködfoszlány, amelyet a mezőkön hagyott a világosság, mint valami éjszakai táncból itt maradottat. Szeptemberben is kellemetes hűvösség áradt be a nyitott ablakokon, hogy felváltsa a kupék fanyar, keserű füstszagát, az utazók bágyadozását, a kiürített elemózsiáskosarak céltalan szagosságát. A vasúti kocsi ablakai mellett elsuhanó fák levelei frissen mosdottaknak látszottak és az őrházak körülsöpörtek. A Hernád oly vígan futamodott, mint egy játékos kutya. A távolban ódon urasági kastély állott, amely most már mosolyogni látszott az elmúlt éjszaka rossz álmán.
Körülbelül ilyenek voltak a szeptemberi reggelek, amikor három esztendeig diákoskodni jártam a felvidékre, mert az alföldi fi mindent másképpen lát a vízimalmok munkájából, a közelgő fenyőbokrokból, és a kassa–oderbergi vasút egymás elé fogott, idegenszerű mozdonyaiból, mint a felvidéki, aki ezt gyermekkora óta megszokta. Én azt hittem, hogy Kassán van a legjobb sódar reggelenkint, a legszebb torony, amelyet tán sohase közelíthetek meg, mert tovább kell utaznom. Vitt a vágy, mindig feljebb és feljebb a hegyek közé, amerre a Tátra mutogatta kék ruhájában ezüstös hegyeit.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me