6. MIALATT KOSSUTH A KIRÁLYNÁL VOLT

Full text search

6. MIALATT KOSSUTH A KIRÁLYNÁL VOLT
Az óra elütötte a tizenegyet, a mutató közömbösen ment tovább a maga pályáján, már elérte a fertályt, aztán a félórát, majd a háromnegyed felé közeledett.
Sokkal fontosabb volt ennek a nagy órának a mutatója, mint azt manapság gondolnánk. Ennek az órának a járásából lehetett megítélni a monarchia és a monarchia vezetőinek helyzetét, akik alkalomadtán Ferenc Józsefhez mentek kihallgatásra. A régi magyar államférfiakról a hivatalos tudósítás mindig közölte, hogy hány percig voltak a király szobájában. A leghosszabb ideig Tisza Kálmán, majd Wekerle Sándor szokott Ferenc Józsefnél időzni. Az ifjabb Andrássy már csak ritkán kapta meg a maga teljes félóráját. Apponyi se „hosszú járatú” látogató. De mindenki között a legnagyobb „időrekordot” Fejérváry Géza „tartotta”. Ezt az öreg katonát valóban élvezettel hallgatta Ferenc József. Néha másfél óra is eltelt, amíg Fejérváry Géza hosszú, fehér bajsza megmutatkozott a lépcsőn.
A Kossuth kihallgatásakor a Burg udvarán „drukkoló” magyarok, de a bécsiek is, kettőzött figyelemmel figyelték az idő múlását.
Vajon mi történik ama rengetegnek látszó idő múlása alatt odafent477 az emeleten, ahol a király dolgozószobája van? Miről beszél Ferenc József? Mit válaszol Kossuth? Az ország, a független, régi politika sorsáról van szó. Ha Ferenc József is felcsap „függetlenségi”-nek, mi lesz a világból?
A fantáziák egymást licitálják a találgatásokban. Csak az tudja, aki hasonló izgalmas órát átélt: mennyi bolondot tud összegondolni a várakozó a lehető eseményekről?
– Lehet, hogy Kossuth mint miniszter tér vissza! – mondogatják a függetlenségi követek, és mindjobban kidüllesztették a mellüket.
Nagyon közel volt az óramutató a háromnegyed tizenkettőhöz, amikor Kossuth Ferenc halovány arca feltűnt a lépcsőnél. Egyedül jött, és nyomban az odakanyarodó kocsijába szállott.
– A „Bristol”-ba! – rendelkezett.
(Tehát mégse a magyar követség házába vagy a kabinetirodába hajtat a kinevezési okmányáért!)
A kocsi kigördült Mária Terézia udvaráról, és a magyarok méhrajként követték Kossuth hintaját. Az udvar percek alatt kiürült. A burgzsandároknak nem volt kivel rendet tartaniok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me