1

Full text search

1
Csak azért nem vagyok gróf, mert nincsen négy lovam – mondta nekem egy felvidéki utazásom alkalmával Csáky Pál, akivel egy kis kárpátalji faluban volt szerencsém találkozni.
– Ha négy lovam volna: minden másképpen történne a világon. Kiváltanám a családi ezüstöt, férjhez adnám a Rozkát, és császárszakállt nevelnék magamnak öreg napjaimra, mert hiába, bizonyos koron túl: szakáll nélkül már nem sokat ér az ember.
Csáky Pál most egyet gondolt, hogy ne szomorítson mindig a maga bajaival, így folytatta:
– De vagyunk így többen ezen a környéken, sőt más vidékeken is – itt vannak például a szomszédban a Mednyánszkyak. Egyik bárónak hívatja magát, csizmás inast tart, csak bort iszik, és mindig van valami régi pecsétnyomója a háznál, amellyel a levelek hátára a megfelelő pecséteket rányomhatja. Mindenféle alapítványi hölgyekre, sőt csillagkeresztes dámákra, vak bizodalmában még udvarhölgyekre is hivatkozik, akik rokoni vagy egyéb nexus révén eljönnek a halálos ágyához, hogy egy kézsimítással átsegítsék a nehéz perceken. A bolond báró, aki itt a szomszédban, egy tót faluban régi urasági házat őriz, amelyet Mednyánszky, a piktor festett tele a meszelt falon mindenféle képekkel – mert festővászon nemigen volt a háznál –, azt hiszi, hogy haldoklásához megérkezik valamely grófnő, akivel állítólag rokonságban van. – Majd meglátjátok, milyen fényesség lesz egyszerre a házban, még Marka, a gazdasszony is megmosakodik – emlegeti a báróságot viselő Mednyánszky, amely bárósághoz babonásan ragaszkodik, bár könyvügynökökön és életbiztosítási ágenseken kívül alig van látogatója. Kedves emberek ezek a könyvügynökök, hogy a legrejtettebb embert is felkeresik. Frissen, a vonat szagával jönnek, és mint a tünemények múlnak el, amikor dolgukat befejezték.190
– Nohát, ezektől az utazóktól a bolond Mednyánszky annyi tiszteletet kaphat, mintha valóban a főrendiház tagja volna – mond Csáky Pál, aki gróf lehetett volna, de négy ló nélkül nem akart lenni.
– Az én kedvencem az a Mednyánszky, aki bocskorban ült az úgynevezett kiskastélyban, hátul, messze a ház mögött, öreg tótokkal beszélget, mert a sors így intézkedett felőle, és neki esze ágában se volt a sorsnak ellenállni. „Csak gyötörj, te kutya, valószínűleg megérdemlem. Még mindig jobb, mintha bezártak volna!” – mondogatja, miközben pálinkát ivott, messzehangzóan karcolta a torkát, de lemondóan intett, ha tévedésből „báró úr”-nak szólították. „Minek az?” – kérdezte.
– Azt mondják, hogy filozófiai könyveket olvas, mécsvilág mellett, éjszaka.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me