2

Full text search

2
Ilyenféle beszélgetések között ért Merénybe – vagy talán valamely más községbe – a jellegzetes fiáker, amelyen régi dalokat zengő kirándulók vagy üzleti ügyekben gondterhelt utazók szoktak máskor helyet foglalni tarka, kámzsás úti köpönyegben, és ritkán beszélgettek a környékbeli családi viszonyokról. Inkább a távolban mutatkozó, valóban főrendiséget kifejező hegyekről vagy a falusi boltosról, akiknek hitelképessége iránt érdeklődtek.
– Mennyi hitele lehet Merényben Schwartznak, a fűszeresnek? – vetettem fel a kérdést.
A mindentudó Csáky Pál nyomban felelt:
– Mindenesetre több, mint az idevaló báróknak, mert kereskedelmileg bejegyzett cég Schwartz, míg a Mednyánszkyak csak a történelemben vannak legfeljebb bejegyezve – mond Csáky Pál a maga józanságával. (Csak józan ember lehet, aki nem akar „gróf” lenni, holott lehetne.)
Régi kastélykert állott a falu közepén.
Napestig mesélhetnénk az ilyen kertről, amely még sok helyen látható volt Magyarországon. Hinnéd, hogy kőkerítése – melynek kerítése mohos, repkényes, amelyen utoljára 1832-ben ugrott át az utolsó lovag, aki szerelme miatt ezt az ugrást megreszkírozta – a végtelenbe nyúlik, pedig négy holdnál alig több az egész kert.191
De az öregek olyan jól tudták ezt a négy holdat beosztani, hogy akár sötét fenyvesek is nézhettek alá a kalarábékra; a hamvas szilvafa szomszédságában pedig ott állott dérpirosan az ecetfa, amely összeszedi mindazokat a korhelykedő arcszíneket, amelyek a pince felől jönnek.
Lugasnak való és fájában vésett monogramokat megőrző kőrisfa állott valamerre szagos bogaraival, valamint kis, öreg körtefa, amely minden esztendőben megtermette a két-három menyecskekebel nagyságú gyümölcsöt, amelyet a ház szívbajos gazdája úgy őrzött, mint valami drágalátos emlékét a szép múlt időnek.
– Így éltünk egykor Odesszában! – mond Puskin szavaival, amikor az elnedvesedett körtvét levette az almárium sarkáról, és bicskájával meghámozta.
Ilyen kert közepén állott a Mednyánszkyak francia kastélyhoz hasonlatos udvarháza.
Az esőzésektől örökké könnyes kapu persze tárva-nyitva, miután azóta nem lehetett bezárni, mióta kivitték innen a ház utolsó úrnőjét koporsóban, a hegyoldali családi kriptába.
Térdnadrágos, unatkozásában macskabajuszt nevelt, rövidre nyírt hajú, a magánosság ráncaival megjelölt arcú úriemberke, görbe, szegben végződő botjára támaszkodva, másik kezében emberfeletti, vörös kutyabőr kesztyűket lóbázva, bársony rókavadászsapkában állott a kapuban, és azzal a tekintettel nézett a fiáker elé, amint a múlt század regényeiből megszoktuk a hasonló úriembereket.
Nem is kellett volna mást mondani jellemzésére, mint csak annyit, hogy a múlt század valamelyik regényéből lépett ki – mert hiszen az írók akkor is jól megnézték az embereket, akiket leírtak –, már tudhatnánk, hogy hosszú, szürke mellénye volt, a mellényzsebben karneolokkal díszített óralánccal, amelyet bizonyára feje fölé akasztott, mikor lefeküdt, a mellényen szarvasgombok, amelyeknek két alsója nyitva volt, hogy lepipázza a velszi herceget, bodrosra kötött nyakkendője kétféle lehetett volna: kék-fehér pettyekkel, amely vidékies életvidámságot jelentett, vagy piros színű, fekete babszemekkel, amely nyakkendő mindig bizonyos ellenzékiséget fejezett ki, a tulajdonos olyan megjegyzéseket is tehetett a megyegyűlésen, amelyet senki se várt volna…192

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me