2

Full text search

2
Ha legalább a vasúti étterem, a restauráció nyitva lett volna, ahol az utazás fáradalmait kipihenni lehetne, mindjárt könnyebben mentek volna a dolgok a maguk útján. De az étterem zárva volt, mert Pesten nem szokás a vasúti állomásra járni kuglizni, vagy friss híreket hallgatni a jövő-menő utasoktól. Itt talán hordó sörökben sem fogadnak arra nézve, hogy a berobogó vonat hányadik kocsijából száll ki Vojnics Pista… Délvidéki ismerőseink tehát meglehetős elhagyatottaknak érezték magukat a pályaudvar előtt, mint egy gazdátlan nyáj.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Pesten éjjel is akadtak hordárok, akik az éjféli postákat széjjelhordják a városban. Egy ilyen piros sapkás közszolgát fedezett fel Gyuri úr sastekintetével, akihez a következő szavakat intézte:
– Mondja, barátom, nem tudná megmondani, hogy merre van az Operaház?242
Gyuri úr ugyanis, Pestre érkezvén, a legnóbelebb dolognak azt vélte, hogy az Operaház után tudakozódjék.
A hordár végignézett az éjféli társaságon, és így felelt:
– Tessék csak velem jönni, én majd megmutatom az Operaházat.
Gyuri úr maga mellé intette Pipacs Pistát, akinek a legjobb kabátja volt. (Mégpedig egy kávébarna kabátja, amellyel Gyuri úr ajándékozta meg.) Aztán megindult a társaság, a rendes szokás szerint leghátul hagyván a nagybőgőst, aki terjedelmes hangszerével amúgy is szeret elmaradozni.
A hordár a menet élén lépkedett az éjszakában.
– Nem akar a nagyságos úr egy kis szíverősítőt? – kérdezgette, amikor itt-ott nagy ritkán valami világos helyre bukkantak volna még.
– Nem akarok. Az Operaházat kell látnom.
Mire az alig pislákoló „helyek” gyorsan sötétségbe burkolództak, mert egy óra felé járt az idő.
A hordár különböző utcákon vezette végig a társaságot, míg egy nagy, sötét épülethez érkeztek.
– A Magyar Királyi Opera! – mondta áhítatosan a hordár, mintha komolyan fáradozott volna azért, hogy a sok pesti ház közül ezt az egyet megtalálja.
Háromszor-négyszer körülvezette a társaságot az Opera körüli mellékutcákon, megmutatta az épületet a Hajós utcából, a Szerecsen utca sarkáról, az Andrássy útról, és minden alkalommal megemlítette:
– A Magyar Királyi Opera!
– Hát húzzatok neki egy nótát – intette cigányait Gyuri úr.
Mire azok nyomban feltalálták a megfelelő elhelyezkedést, ahogyan vidéki házak ablaka alatt szoktak állást foglalni. Legelőre tolták a nagybőgőst, akinek amúgy se ártott, ha kidobnak vagy kiöntenek valamit az ablakon. Majd a ragyavert kontrás, a kisbőgős foglalt állást. Pipacs gavalléros kabátja gallérját feltűrte, és lábujjhegyre emelkedett lakkcipőiben, amikor rázendített a nótára:
Fürdik a holdvilág az éj tengerében.
Gyuri úr a megszokás folytán féloldalra állt az eresz alá, mintha voltaképpen semmi köze se volna az egész dologhoz. Csak a pesti243 hordár viselkedett neveletlenül, mert a muzsikaszóra a levegőbe dobta sapkáját. No de végigvágott a hátán Gyuri úr sétapálcája. – Senki se mulasson, ha én fizetem a bandát – mond röviden, mire a hordár megértette, hogy kivel van dolga.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me