3

Full text search

3
Úgy látszik, Pipacs Pista és bandája játékával meg volt elégedve a vidéki földesuraság, mert ezzel a szóval búcsúzott az Operától:
– Nem árt, ha itt megtanulják, hogy nálunk is tudnak egy kicsit muzsikálni, nem ők találták ki a baktertojást – mondta Gyuri úr a néma épületnek hátat fordítva, miután azon nem nyílott ki egyetlen ablak sem (pedig tán illett volna, hogy az erkélyen megjelenjen egy uszályos ruházatú énekesnő, aki legalább a legyezőjével köszönetet intene a szerenádért. De Pesten sohase tanulják meg az illemszabályokat).
– Most pedig vezess bennünket, Lucifer, a magyar királyi Akadémiához, miután járatlanok vagyunk a városban. Ott akarjuk tiszteletünket tenni.
A hordár elindult, és háromszor-négyszer körülvezette a társaságot az Operaházat környékező mellékutcákban, végül az Operaház hátsó frontjánál állapodott meg.
– A magyar királyi Akadémia – mondta, és megemelte a sapkáját. Gyuri úr szemügyre vette az épületet.
– Ez az a híres, amely azokat a mindenféle szabályokat hozza, amelyekről az egész ország veszekszik? Nem is látszik ki belőle! No, Pista, most egyet a javából!
Pipacsnak nem kellett kétszer mondani a rendelkezést. Csak éppen a hegedűjét stimmelte fel nagyon halkan, hogy odabent meg ne hallják előre az éjjeli zenéléshez való készülődést, mert az ilyesmi elrontja a hatást. Stimmelés közben összeráncolta a homlokát, mert tudós embereknek készült tudományát bemutatni. Végre is ez a nóta jutott eszébe:
Elmegyek a templom előtt…
Papos nóta. Nem lehet ellene kifogása a főtisztelendő akadémikus uraknak.244
Gyuri úr nyilvánvaló helyeslésével találkozott a nóta, mert néhányszor belezümmögött, mintha azt akarná megértetni az odabent lévőkkel, hogy ő az a bizonyos, aki a nótákat rendeli az akadémikus urak tiszteletére.
De bármiként igyekezett Pipacs megfelelő érzelmeket vegyíteni a zenélésbe, bárhogy rugdosta lábával a bóbiskoló nagybőgőst, Gyuri úr hiába eresztette ki hangját annál a nótarésznél, amely szerint:
Nékem is volt imádságom, boldogságom, reménységem…
A ház csendes maradt, egyetlen tudós se dugta ki az ablakon bagolyfejét, hogy megköszönje a megtiszteltetést.
Pedig elég messziről jöttek utasaink, hogy az Akadémiának hódolatukat bemutassák.
– Bizonyára másként alakult volna ki helyzetünk, ha az akadémikusnékat kerestük volna fel – vélekedett a hordár, akinek volt magához való esze.
– Egyszer Palicson láttam egy akadémikusnét. Rövid haja volt, és télen a hölgyzenekar élén működött, mert akadémiát végzett – mond Gyuri úr akadémikus emlékei között keresgélve.
Végre is észrevette magát, hogy egy közönséges hordárnak mondja el emlékeit, ugyanezért nyomban gorombaságra fogta a dolgot.
– Most pedig, Lucifer, vezess a magyar királyi tőzsdéhez, hogy kifejezzem köszönetemet a nyolcforintos búzaárért, amely éppen a legjobbkor jött.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me