5

Full text search

5
A budapesti tőzsde akkoriban a Mária Valéria utcában volt, mégpedig láncokkal elkerítve az utca mindkét bejárása felől, hogy kocsi ide be ne térhessen. Gyalog kellett jönni a legnagyobb bankároknak és a kis ügynököknek, akik közül némelyik olyan szegény volt, hogy a felesége régi filckalapját és éberlaszting cipőjét viselte, hogy legalább úriember formája legyen. A pesti tőzsde a Mária Valéria utcában a szegény, kispénzű, szorgalmas lótás-futásból vagy szerencsevadászatból élő emberek gyülekezete volt, csak néhányan akadtak, akik erszényük tartalmával és öltözetük kifogástalanságával utánozhatták a külföldi, például a frankfurti vagy londoni tőzsde divatját: otthonukban teli wertheimszekrény mellett ültek, a tőzsdén cilinderkalapban és fekete Ferenc József-kabátban jelentek meg. A legtöbb tőzsdetagnak csak a jegyzőkönyvecske volt egész vagyona, amely jegyzőkönyvecskét kezében tartogatta.
Szegény emberek módjára nagy lármát csaptak az épületben és az épület előtt, mintha így akarnák magukra terelni a város figyelmét. A cilinderkalaposok néha egy-két szót vetettek a kalaptalanok közé, mire azok teli tüdőből kiáltozni kezdtek. De nyomban akadtak mások, akik átvették a kiáltozások folytatását. Nem volt itt pénz forgalomban, mint a vásárokon, csak szavak repkedtek a levegőben… Mégis itt csinálják az ország legnagyobb vásárját! – gondolta magában Gyuri úr, amint az utcasarkon lesben állott, hogy az üzleti életet figyelje. Itt lett nyolc forint az ő búzájának ára, amire álmában se mert gondolni. E kivörösödött arcú, kézzel-lábbal dolgozó, bömbölő hangú, izzadt üstökű emberek révén lett gazdag emberré, aki nem tudja, hogy mit csináljon a pénzével.
– Pista, most aztán ne sajnáld a húrt! – kiáltott fel Gyuri úr, amikor darab ideig tartó nézdelődés után átvetette magát az utcát elzáró láncon, és a tőzsdeépület üvegtetője alatt ácsorgók között termett.
– Éljen Kochmeister Frigyes báró, szeretett elnökünk! – tört ki a lelkesedés Gyuriból, amikor a tőzsde elnökét ünnepelni kezdte.
Nyomában ugráltak a cigányok a láncon át, és szakadásig húzták a nótát.
– Ki tud kólót táncolni az urak közül? – tudakozódott Gyuri úr.
…Mit ne tudtak volna a budapesti tőzsdések, amikor egy ilyen drágalátos délvidéki uraság került elébük, akinek hírnevét természetesen247 a mindentudó hordár közvetítette?… Mit ne tudtak volna akár az üzletkötés, akár a tánc terén ezek az elszánt úriemberek? Nyomban kiválott a csomóból egy kövér és pedrett bajszú, legalább mázsányi súlyú úriember, és összecsapta a tenyerét, hogy csak úgy dörrent.
– No lássuk azt a kólót, mert magam is tudok valamit a dologhoz! – felelt Gyuri úr kihívására, mintha a régmúlt idők térnének vissza, amikor ugyancsak itt, a Duna-part környékén bajnokok keresték a párviadalokat. A kövér termetű, de különben jókötésű tőzsdetag rendelkezett:
– Menjen hátrább mindenki, mert ha én kólót táncolok, nem nézek se jobbra, se balra!
A derekára tette a kezét, és így várta a bajnoki táncot.
Gyuri úr cigányai már tudták a magukét.
Felharsant a nóta, ahogyan csak a délvidéki zene tud harsogni.
Gyuri úr kettőt ugrott jobbra, kettőt balra. De ugyanakkor négy négy tánclépést tett a pesti tőzsdés.
Már az indulásnál látszott, hogy a fiatalnak nem mondható „bizományos” jobban tudja a táncot Gyuri úrnál.
A Mária Valéria utca közepén, a napfényes délidőben így folyt a tánc, amelyet karéjba állva nézett végig a sok dologtalan tőzsdetag.
Ott állott a csomóban a ferenc-józsefi szakállú Deutsch József is (a maga életében a legnagyobb cégtulajdonosok egyike), és megelégedése jeléül így szólt a tánc végén a tőzsdeügynökhöz:
– Blau úr, ön megmentette a tőzsde becsületét. Kérjen tőlem valamit.
– Egy kis megbízást, Deutsch úr. Hogy megvehessem ennek az úrnak a búzáját a napi kurzuson – felelt a táncos.
Deutsch József beleegyezőleg intett:
– Vehet nekem.
És ez a bűvös szó azt jelentette, hogy ezen a napon jól járt mindenki hőseink közül: Gyuri úr, aki eladta búzáját, Blau úr, aki közvetítette az üzletet, és Deutsch úr, aki megvette a búzát.
Ilyen világ is volt Magyarországon.
(1932)248

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me