4

Full text search

4
A hordárnak nem sokáig kellett magyarázkodni arra nézve, hogy „a magyar királyi tőzsde” most még zárva van, addig is okosabb helyen tölthetik az időt az uraság és a zenészek…
– Például?
– Például tudok egy vendéglőt a Duna-parton, amely a korán járó Duna-gőzösök miatt hajnalban nyílik – felelt a hordár, aki mint afféle pesti léhűtő, kezdte magát beletalálni a helyzetbe. Kocsma kell az ilyen utasoknak, nem pedig Akadémia.
Gyuri úr parancsára tehát ismét zsákjaikba vándoroltak a hegedűk245 – jobb is lesz már fedél alá kerülni, mint folyton operázni –, mondogatták a banda öregebb tagjai, mert a „Nachtmusik”-nak akkor van értelme, ha szép leány mond érte köszönetet, az ablakban kihajolva, nem pedig egy vörös sapkás hordár.
Kocsmában jobban lehet búsulni a Sugovica mellett hagyott rajkók után, ez a Duna-parti kocsma pedig feltétlenül alkalmas volt a búsulásra.
A város legkülönbözőbb részeiből jöttek ide azok az emberek, akiknek nem volt kedvük hajnal jöttével sem lefeküdni.
Voltak itt piros arcú emberek, akiket a józsefvárosi vagy a szomszédos ferencvárosi vendéglőkből zavartak el a hatósági rendelkezés folytán. A nóták még a torkukban; az éjfélkor szokásos fokhagymás pirítósok még szájuk ízében; bendőjükben a félig kielégített szomjúság karcolt, mint egy kandúr. Talán messzibbre is elmentek volna a Duna partjánál, hogy a hajnali, édes bort megízleljék. (Mert az igazi korhelyeknek akkor kezd ízleni a bor, amikor más már jóllakott vele.)
Benyitogattak bizonyos emberek az érről, a nádról, Budáról jövet vagy a Terézváros vendéglőiből, mert a konstáblereknek mindenütt szigorú parancsolatjuk volt arra nézve, hogy egy órakor kiürítsék a bormérő helyeket. Ezért rettegtek sokan az óramutatóktól, akik nem ismerték a Duna-part felé a járást.
De hordárunk ismerte, és a dél-magyarországi uraságot bevezette az ivószobába cigányaival.
– Itt akár ítéletnapjáig el lehet tölteni az időt – mond a hordár, hogy különös értéket adjon a felfedezésének.
– Nem addig van az. Én a magyar királyi tőzsdének akarok köszönetet mondani! Azért vagyunk Pesten. Ugyanazért, ha jót akarsz, barátja az erénynek és a túrós lepénynek, tedd sapkádat az asztal alá, és töltsd velünk az időt, amíg a magyar királyi tőzsdén tiszteletemet tehetem.
Így rendelkezett Gyuri úr, és a hordár megértve a helyzetet, az asztal végére telepedett, egy fazék káposztába dugta a fejét, amely a sapkaviselettől éppen úgy kopaszodott, mint a katonatiszteké. Sapka nélkül egészen rendes embernek látszott.246

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me