Szent Mihály mint bűnbak

Full text search

Szent Mihály mint bűnbak
Ebben a percben érkezett haza Szent Mihály a Rigóból, ahol eddig idejét töltötte, teli hóval, teli zúzmarával, északi széllel ruhája és arca. Egy hósapkát tett le a fejéről, amikor síró anyósát és ugyancsak siránkozó feleségét észrevette az újságra borulva.363
– Mi az? Talán kitört a háború? – (és őt már előre siratják a hősi halottak között).
Az asszonyok nem feleltek, még mindig a kiváló emberen gondolkoztak, aki megtartotta tánc közben tett fogadalmát (mert hiszen voltaképpen nem is csinált egyebet világéletében). Szent Mihály tehát erősködött, hogy a nagy sírás-rívás okát megtudja (mert jóravaló férfiember létére nem állhatta a síró nőket maga körül). Addig gyöngélkedett, buzgólkodott, hízelkedett, vigasztalt, amíg özvegy Sztárayné felemelte a fejét, és a sírástól ellankadva mondta:
– Ne is kérdezze, Szent Mihály. Gyász ért bennünket, amelyet az újságból kellett megtudnunk. Két Festetich gróf, György és Tasziló is meghalt időközben. Egyik Bécsben, másik Keszthelyen.
– Amíg maga a Rigóban a sótisztekkel mulatozott – segített Mathilde anyjának villámló szemmel és felháborodva, mert nem tudta, hogyan csinálják az újságot. Azt hitte, hogy a halálesetek (Svájcer Gézáé is) aznap este történtek, amíg Szent Mihály esti kompániájával korcsmázott.
Szent Mihály próbált fölényesen viselkedni.
– Nálunk, a Dohánynál is történt gyászeset, mégse vertük félre a harangokat. A nyírbátori kezelőnkben, bizonyos Glázerben meggyulladt a pálinka, és meghalt. Este beszélték vidéki tisztjeink a Rigóban.
Talán ez volt az első este, mikor a hölgyek nem kérdezték meg Szent Mihályt afelől, hogy vacsorázott-e már. Hagyták a szomszédos, fűtetlen szobába vonulni, ahol igyekezett csendesen lefeküdni.
(1933)364

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me