beosztás

Full text search

beosztás főnév -t, -ok, -a
Általában a beoszt igével kifejezett cselekvés, eljárás, tevékenység; az a cselekvés, hogy vmit, vkit beosztanak (vhova, vmire), ill. ennek eredménye.
1. Vminek megfelelő módon (arányos) részekre tagolása, felosztása. A kertnek parcellákra, ágyásokra beosztása; a körív beosztása fokokra. || a. Ennek eredménye; tagoltság. A színdarabnak felvonásokra, a könyvnek fejezetekre, a századnak szakaszokra, a városnak kerületekre való beosztása; az új területi beosztás. A lakásnak rossz a beosztása. A hőmérő beosztása elmosódott. A pénztárkönyv beosztása áttekinthető. Az új nyomtatvány beosztása nem valami világos.  Minden szükségest oly ügyesen csoportosít s különösen oly jó beosztással közöl, hogy munkája … a legjobb útbaigazító könyvek közé tartozik. (Péterfy Jenő)
2. Az a mód, ahogyan vki beoszt, felhasznál vmit, ahogyan él, gazdálkodik vele. A (munka)idő, a jövedelem, a pénz ésszerű, helyes, ügyes beosztása; jó, rossz beosztása van; nincs beosztása: nem tud ésszerűen gazdálkodni pénzével, készleteivel. Munkáját jó beosztással végezte.  Az idő beosztása tekintetében következetes volt a pedantériáig. (Herczeg Ferenc)
3. Vmely munkakörbe való helyezés. Új beosztásában is kitűnően megállja helyét. Beosztást kapott a belügyminisztériumba. || a. Munkakör. Milyen beosztása van? Jó, kényelmes, nehéz, rossz beosztása van.
Szóösszetétel(ek): csoportbeosztás; fokbeosztás; időbeosztás; ügybeosztás.
beosztási; beosztású.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me