dejszen

Full text search

dejszen [e-ë] mondatszó dejsz [e] (népies)
1. <Magyarázó mondat előkészítésében, annak kifejezésére, hogy a megelőző mondatbeli tényt, eseményt természetesnek tartjuk:> de természetesen; de hiszen, de hát.  [A sírkövön] Elkopott az írás – dejszen nem is csoda, Negyven éve lesz már, hogy bevésték oda. (Arany János)
2. <Belenyugvást, belenyugvásra biztatást jelentő kifejezésben:> no de (nem baj) …; de hiszen, de hát.  [A sírkövön] Elkopott az írás … Elmosá a zápor – dejszen csak hadd mossa: Ugy sem soká lesz már, aki azt olvassa. (Arany János) Odavan lelkemnek sok szép reménysége; – | Dejszen ami elmult, az meghalt, elveszett. (Arany János)
3. <Leszólásra, lekicsinylésre adott magabiztos feleletben, gondolatsorban, bizonygatásban:> ha elítélsz is, ha nem értesz (v. nem értenek) is engem, bezzeg …; ha elítélik is (őt), bezzeg … Dejszen majd megmutatom én nekik, hogy mit tudok!  Oktalan! … – Oktalan? dejszen! tudom én mit teszek. (Vörösmarty Mihály) Dejszen! több esze van annak. (Jósika Miklós)
4. <Annak kiemelésére, hogy a szóban forgó rosszért szükségszerűen bűnhődni kell:> ne nagyon örülj(ön), mert … Dejszen megbánja ő még ezt. || a. <(Többé-kevésbé tréfás) fenyegetés bevezetésére.> Dejszen megadod te még ennek az árát! [Folyton rágalmazott réged.] – Dejszen csak kerüljön a szemem elé, majd megmondom neki a magamét!  S ha feledél engem? ha barátod volna feledve? | Dejsz ugy, öcsém, vessz meg. (Petőfi Sándor) Dejszen hadnagy uram, … akit én egyszer meglegyintek, nem vág az nekem vissza! (Gárdonyi Géza) || b. <Veszélyre figyelmeztetés bevezetésére:> de biz.  „ … Ezen az úton itt vajon hova jutnak?” | Kérdé János vitéz egy utra mutatva … „Ezen az úton itt? dejsz erre ne menjen … Nem jött még ki onnan, aki oda lépett.” (Petőfi Sándor)
5. <Dicsekvésben, nagyításban.> Dejszen nincsen olyan legény a faluban, mint ő!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me