egyik

Full text search

egyik [ëggyik] névmás, határozatlan
I. (melléknévi)
1. Két v. több ismert v. odaértett személy v. dolog közül valamelyik (, akit v. amelyet közelebbről nem határoznak meg). Egyik barátom segített a bajomban. Jókainak egyik regényét olvassa. Két hétig nyaraltam a Balatonon; egyik délután nagy vihar volt.  Sorra nézegette az elfoglalt ágyakat, … aztán leült egy karosszékbe az egyik ágynál. (Mikszáth Kálmán) Az ifjú leült a fakír mellé, és egyik karját az ég felé emelte. (Karinthy Frigyes) || a. <Felsorolásban> több közül az elsőnek említett. Egyik gyereke gimnáziumba jár, a másik általános iskolába, a harmadik még óvodás.
2. (rendsz. a másik szóval szembeállítva) Két személy v. dolog közül az elsőként említett. Egyik kezében táskát vitt, a másikban esernyőt. Az egyik út jobbra visz, a másik balra. Az egyik hiba az, hogy …, a másik az, hogy …  Egyik kezében eke szarva, Másik kezében kard. (Petőfi Sándor) Egy pár kupa [bor] úgy letesz holmi vékonypénzű legényt, hogy egyik szélitől a másikig méri az utcát. (Jókai Mór) Az egyik nemnél a hiány a derekat takaró öltönydarabon legfelül van, a másik nemnél legalul. (Mikszáth Kálmán)
3. <A másik szóval párhuzamban, a párhuzam első tagjában, (kettőnél több, rendsz. igen sok) személyről, dologról szólva, annak kifejezésére, hogy a szóban forgó személyeket, dolgokat mint egymással szorosabb kapcsolatban levőket, mint vmely összesség egyedeit tekintjük, akik v. amelyek közül mindegyik ugyanolyan v. hasonló kapcsolatban van egy-egy újabb egyeddel v. a többivel.> Egyik kérvényező a másik után jön; egyik hiba a másikat éri; egyik csodálkozásból a másikba esik; hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem: hogy szép sorjában mondjak el mindent; egyik napról a másikra él: csak annyit keres, hogy a mindennapi szükségletét fedezni tudja.  Egyik vendég a másik kezébe adja a kilincset. (Jókai Mór) Egyik mosdatlan közbeszólás a másikat érte. (Mikszáth Kálmán) Egyik szobából a másikba ment a nagy lakásban. (Kosztolányi Dezső) –31 Egyik nap úgy, mint a másik nap*: mindenik nap; mindennap. || a. Egyik napról a másikra: <többnapi v. még hosszabb ideig való várakozás után> hirtelen, váratlanul. Egyik napról a másikra megjavult a beteg állapota. || b. <Egyenlő fokú tulajdonsággal, egyenlő mennyiséggel, értékkel bírók hasonlításában, annak jelölésére, hogy mindegy, melyiket hasonlítjuk a másikhoz.> Egyik ember v. gyerek olyan, mint a másik. Ebben a vonatkozásban egyik szó annyit ér, mint a másik. || c. <Középfokkal kapcsolatban, annak kiemelésére, hogy a tulajdonság nagy foka mindegyikben megvan ugyan, de az egyes egyedekre vonatkozólag fokozati különbségek vannak.> Egyik virág szebb, mint a másik.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
II. (főnévi) -et, -e [e, e], -ünk, -(e)tek [ë-ë] v. -őtök, -ük
1. (főleg személyrag nélkül a másik szóval párhuzamban) A közelebbről meg nem határozott személyek közül valamelyik. (Az) egyik így beszél, a másik úgy.  Hogy egyikének | vagy másikának útjában ne légy, | el kelle ország-vizsgálásra menned. (Katona József)
2. (többes számú személyragos alakban) A személyraggal megjelölt személyek közül valamelyik. Egyikünk menjen vízért. Egyiktek nem mondott igazat. Egyiküket kitüntették. || a. (személyragos alakban) Egyike: a birtokos jelzővel jelölt v. ritk. a szöveg előző részéből oda értett személyek, tárgyak, dolgok közül vmelyik, ill. egy meghatározott személy v. dolog. A szerződő felek egyike; egyik szerződő fél; egyike a világ legnagyobb lángelméinek; az ország legszebb épületeinek egyike.  Az életnek tengerében Két örvény van: szív és ész, A kettőnek egyikében A jobb ember könnyen vész. (Kisfaludy Sándor) Az erdő mellett vezető telegráf-oszlopok egyikén egy harkály dolgozott. (Mikszáth Kálmán)
3. A szövegösszefüggéssel meghatározottak közül valamelyik személy v. dolog. Az utcában két földszintes ház van, az egyiket megveszem.  A kicsinyek … bóbiskolni látszanak mindnyájan, csak éppen az egyik nyitogatja már a szemecskéjét. (Mikszáth Kálmán) || a. <A másik szóval párhuzamban:> a szövegösszefüggéssel meghatározottak közül valamelyik mint elsőként említett személy v. dolog, ill. csoport.  Most uralkodnak a szelek, a viharok, Egyik fönn a légben magasan kavarog, Másik alant nyargal. (Petőfi Sándor) Három gödröcske … támadt szép arcán, egyik balról, másik jobbról, a harmadik … az álla közepén. (Mikszáth Kálmán)
4. <A másik szóval párhuzamban:> a szövegösszefüggéssel meghatározott kettőnél több v. sok személy v. dolog közül egy v. egyesek <máshoz, ill. másokhoz viszonyítva a tulajdonság hasonló v. különböző fokára utalva>. A szobában öt-hat gyerek játszott; egyik olyan volt, mint a másik. Egyik szebb, (jobb stb.), mint a másik: mindegyik nagyon szép (jó stb.); meg sem lehet mondani, hogy melyik a szebb (jobb stb.).  [A házból] nem hiányzott semmi, még leány is volt három. Egyik szebb, mint a másik. (Mikszáth Kálmán)
5. Egyik is, másik is: a szóban forgók közül néhány egyenként tekintett személy; egyesek.
6. Egyik sem: két v. több személy v. tárgy közül egy sem; a szóban forgók közül senki, semelyik. Egyik sem volt hajlandó kiállni az érdekében. [Melyik anyag tetszik jobban?] – egyik sem felel meg.  Feleletet egyik sem ad, Kihörpentik boraikat. (Petőfi Sándor) Mindenki szembeállítja dicső multját nyomorult jelenével s egyik sem hisz jövőjében. (Gyulai Pál)
7. Egyik a másik után: egymás után sorban.
Szólás(ok): ld. fül, kutya, láb, tizenkilenc.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me