elfogy

Full text search

elfogy tárgyatlan ige
1. <Anyag> addig v. olyan mértékben fogy, hogy nem marad belőle semmi. Vmi elfogy vkinek a ® kezén. Elfogyott a kenyerünk. Nemsokára elfogy a zsírunk.  A kolbász is elfogy, akármilyen hosszú. (Arany János) Elfogy a sajt és éhen veszünk. (Madách Imre) Megint reggelig fogja égetni a petróleumot, melyből naponta egy fél liter fogy el. (Babits Mihály) || a. <Csoport> létszámában egyre fogyva, végül megszűnik (szervezett) összetartozása. Elfogyott a csapat szurkolótábora. Elfogytak barátai, katonái.  Kossuth Lajos azt üzente, Elfogyott a regimentje. (népköltés) || b. (ritka, költői) <Több összetartozó személy> egyenként meghal, míg nagyon kevés v. egy sem marad közülük életben.  Fiaim a harcban, kedves unokáim | Elfogytak előttem, Bendeguz csatáin. (Arany János) Ugy elfogy a magyar, Mintha nem lett volna. (Ady Endre) || c. (ritka, irodalmi nyelvben) <Hold> végére ér annak az időszaknak, amelynek során a Földről látható része fokozatosan csökken.  Petőfi születésnapjától a szabad sajtó születésnapjáig háromszor fogy el a hold. (Jókai Mór) A mesejáték véget ért örökre, Nem zeng az erdő, elfogyott a hold. (Juhász Gyula) || d. (ritka, költői) <Időszak, út> véget ér.  Süllyedek! nyujtsd karjaidat, Míg el nem fogy életem. (Berzsenyi Dániel) A kard … tied lészen Mielőtt e szent év elfogyna egészen. (Arany János) Száz út végén nem vettem észre, Hogy már minden utam elfogyott. (Ady Endre)
2. <Áru, jegy, sajtótermék> elkel. Akármennyit hozat belőle az árusító üzlet, mind elfogy. Elfogyott az utolsó darabig. Az egész példányszám elfogyott.
3. <Testi v. erkölcsi erő, mondanivaló> teljesen kimerül, elhasználódik. Elfogy a bizalma, az ereje, a kitartása; elfogy a ® türelme.  Midőn elfogy a théma … odaszól Darányihoz: – Nácikám, állíts valamit! (Mikszáth Kálmán) Pénzem nincs, hitem elinalt, Erőm elfogyott, meghalok. (Ady Endre)
Szólás(ok): ld. cérna.
elfogyás; elfogyhatatlan; elfogyó; elfogyott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me