elismer

Full text search

elismer [l-i] tárgyas ige, (tájszó) elösmer
1. Igazságként v. tényként elfogad vmit, és azt ki is jelenti. Elismerem, hogy érti a dolgát. Sokáig tartott, amíg általánosan elismerték, hogy a Föld forog a Nap körül.  Mindenható vagy, ím elismerem. (Vörösmarty Mihály) Hálátlanság volna, el nem ismernem … [a] jótéteményeket. (Arany János) || a. <Vmely kellemetlen v. szégyenletes tényt> mások előtt valónak, igaznak fogad el; beismer. Becsületesen, nyíltan elismeri, hogy … elismerem, vétettem ellened.  Engedd elismernem: Káromlék ellened és az elhunyt ellen. (Arany János) Elismerem, nem mindig találom el a legszerencsésebb kifejezést. (Mikszáth Kálmán) Szálljon magába; ismerje el, hogy csalóka ígéretekkel félrevezették. (Ambrus Zoltán) || b. Elismer vmit: vminek az érvényességét v. jogszerűségét hivatalosan elfogadja, nem vonja kétségbe. Diplomáját, szerzett jogait nem ismerték el. A szomszéd államok sokáig nem ismerték el az új köztársaságot.  A Magyar Népköztársaság elismeri és biztosítja a dolgozó parasztok jogát a földhöz. (A Magyar Népköztársaság Alkotmánya)
2. Értéknek elfogad, értéke szerint (meg)becsül vkit, vmit. Elismerik érdemeit, nagyságát, tehetségét, tudását. Petőfit az egész világ elismeri.  Egyenlőség, testvériség, szabadság! – | Halál reá, ki el nem ismeri! (Madách Imre) [Petőfi] nevét már bel- és külföld elismeré. (Jókai Mór) Farizeuskodva sápítozik, hogy az asszonyt a tudományos pályán e mai társadalom úgysem ismeri el soha. (Ady Endre)
3. Vkit, vmit elismer vminek: elfogad vkit annak, aminek mondja magát, v. aminek mások mondják. Nem ismerem el őt költőnek.  Nem ismerem el a halált büntetésnek s az életet jutalomnak. (Jókai Mór) Bírójának ismerte el a gyermeket, … aki előtt neki föld alá kell süllyedni. (Móricz Zsigmond) || a. Elismer gyermekének: <férfi gyermeket, ha az apa személye vitás> a magáénak fogad el, a magáénak nyilvánít.
4. Igazol vmit, jogilag érvényes tanúbizonyságot ad vmiről. Elismerte az áru átvételét. Alulírott elismerem, hogy …
elismerhető.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me