előjáték

Full text search

előjáték főnév
1. (irodalomtudomány, film, színház) <Vmely színdarabban> az első felvonást v. képet megelőző párbeszédes és jelenetezett bevezető rész, amelyben az író a cselekményt elindító körülményeket hozza színpadra, v. a darab megértéséhez szükséges tájékoztatásokat közli a közönséggel.
2. (film, színház) <Vmely ünnepélyes színielőadáshoz> bevezetőül írt, rövid alkalmi színdarab. Vörösmarty az „Árpád ébredése” című előjátékát a Nemzeti Színház ünnepi megnyitó estéjére írta.
3. (zene) Preludium (1, 2). || a. (zene) Rövid hangszeres rögtönzés, melyet a hangversenyező művész műsorszámok előtt játszik.
4. (átvitt értelemben) Vmely eseményt, ritk. lelkiállapotot megelőző, bevezető, előre jelző mozzanat. Húszezer ember sztrájkba lépett: ez volt a válság előjátéka.  [Barátságuk] sokszor előjátéka a legszenvedélyesb gyűlölésnek [= gyűlöletnek]. (Eötvös József) A „suttogó” volt az előjátéka a formális leánykérésnek. (Jókai Mór) Ez eljegyzésnek … elég érdekes előjátéka volt. (Herczeg Ferenc) || a. (átvitt értelemben) (Szerelmi) előjáték: a nemi aktust előkészítő ingerlő mozdulatok (simogatás, csókolózás stb.) sora, egymásutánja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me