elolvad

Full text search

elolvad [l-o] tárgyatlan ige
1. <Olyan anyag, amely cseppfolyós alakot is ölthet, a meleg hatására> teljes egészében folyékonnyá válik. Elolvad a hó, a jég; elolvad a vaj, a zsír.  Ami jeget, havat fölszedtem útközben, az álltomban először elolvadt a meleg talpam alatt, aztán megfagyott. (Móra Ferenc) A hó elolvad, kitavaszodik. (Kosztolányi Dezső)
2. <Folyadékba tett szilárd test> apró részekre bomolva a folyadékban szétoszlik, feloldódik. A cukor elolvad a teában. A só elolvad a vízben. || a. (átvitt értelemben, túlzó) Elolvad a nagy hőségben (hőségtől, melegben, melegtől): nehezen v. alig bírja elviselni a nagy hőséget (meleget). Elolvad az ember ebben a nagy hőségben. || b. (átvitt értelemben) (Majd) elolvad (a kedvességtől): túlzottan és erőltetetten kedves. || c. (átvitt értelemben) (Majd) elolvad a gyönyörűségtől, boldogságtól: szemmel láthatóan rendkívül nagy gyönyörűséget, boldogságot érez.
3. (átvitt értelemben) <Tulajdon, vagyon, főképp pénz> apránként, észrevétlenül elfogy, eltűnik. Elolvad a pénz a keze között.  A pénz … elolvadt … a jól bezárt vasládákban, a közpénztárakban is. (Jókai Mór) Nemhogy visszaszerezte volna az ősi birtok felét, hanem még ez a másik fele is majdnem elolvadt. (Mikszáth Kálmán)
elolvadás; elolvadó; elolvadt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me