ép [1]

Full text search

ép [1] melléknév -en, -ebb [e, e]
1. Eredeti valóságában, természetes állapotában lévő, sértetlen, csorbát nem szenvedett <tárgy, dolog>. Ép áru, gyümölcs; ép állapotban. Épen kerültek haza. A szállítmány épen érkezett meg.  Egy pár ép almát fedezett még fel valahol az éléskamrában. (Mikszáth Kálmán)
2. Olyan <ember, állat, ill. ennek vmely szerve, testrésze>, aki, amely egészséges, sértetlen, nem hiányos v. sérült, életműködése zavartalan. Ép elméjű; ép test; (átvitt értelemben is) ép bőrrel: bántódás, baj nélkül, egészségesen; (szójárás) ép testben ép lélek. Ép kézzel, lábbal szabadult meg a veszedelemből. Ép gyermeket hozott világra. Ép elmével határozott. Ép bőrrel úszta meg a dolgot. Ép bőrrel menekült meg a bajból. Fogai épek.  Most már mind a ketten épek vagyunk, mint a makk. (Petőfi Sándor) Körültekint Ágnes asszony, | Meggyőződni ép eszérül. (Arany János) [A boncoló] formalinoldatban évtizedekig épen tud tartani egy szívet, egy agyvelőlebenyt. (Kosztolányi Dezső) || a. (átvitt értelemben, választékos) Erkölcsileg meg nem fertőzött, romlatlan, tisztességes. Ép erkölcsű, érzésű.  Ki a müvészet e Szent templomába lép, Az, illő, hogy legyen Fejben, kebelben ép. (Petőfi Sándor) Szűz szerelmed ép egésze – Esküdjél – ha enyim lész-e? (Arany János) Egy máglya kell, hogy rajta vesszen el Minden, mi szép volt, ép volt és igaz. (Juhász Gyula)
3. (ritka) A maga nemében tökéletes, valódi, hibátlan. Fajtájának ép példánya.
4. Érthető, értelmes, világos, kerek (4) <gondolkodás, beszéd>. Nincs benne egyetlen ép gondolat; egy ép mondatot sem tud megszerkeszteni.  Ha fönséged méltóztatik ép feleletet adni, úgy végzem anyja parancsát. (Arany JánosShakespeare-fordítás)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me