építés

Full text search

építés főnév -t, -e [e] (csak egyes számban)
Általában az épít igével kifejezett tevékenység.
1. Az a tevékenység, munka, hogy vmit építenek (1–3); vmely építménynek, műszaki alkotásnak, létesítménynek létrehozása, megalkotása. ® Táblás építés; a ház, az iskola, a torony építése; a híd, a kikötő, a távvezeték építése; az építés folyamán; az építés költségei; az építés munkája; az építés vezetője. Az állam sokat áldoz kórházak építésére. || a. (ritka) Vmely építkezés mint munkaalkalom, munkahely. Csak most lépett be az építéshez. Egy éve van az építésen. Az építésnél dolgozik.  Apádnak nagyon sietős volt, … már másnap délre ott kellett lenni az építésen, valahol más faluba. (Móricz Zsigmond)
2. (átvitt értelemben, sajtónyelvi) Általában vminek megalkotása, létrehozása, megszervezése, kifejlesztése; alkotó munka, alkotás, teremtés. A munka, az építés hősei; az építés láza; a jövő, a szocializmus építése. Mindenkinek részt kell vennie az ország építésében.  Éppen jókor jöttem a második korszakra, mely nem a rontásé, hanem az építésé. (Vas Gereben)
Szóösszetétel(ek): 1. építésfelügyelő; építésfelvigyázó; építésmód; építéstan; építéstudomány; 2. csatornaépítés; hajóépítés; házépítés; hídépítés; kertépítés; lakásépítés; magasépítés; mélyépítés; országépítés; pártépítés; útépítés; városépítés; vasútépítés; vízépítés.
építésű.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me