érdekel

Full text search

érdekel [e-ë v. ë-ë] tárgyas ige -t, -jen [ë]
1. Érdekel vkit: <dolog> érdeklődést, figyelmet kelt, ébreszt vkiben. Ez a könyv engem nagyon érdekel. Nem érdekli a zene.  Engemet már mi sem érdekel. (Petőfi Sándor) S már alig-alig érdekel Egykor imádott, furcsa sorsom. (Ady Endre) Beszédbe eredt a romlatlan ifjúval, kit minden színház lelkesen érdekelt. (Babits Mihály) || a. Érdekel vkit: <személy> vonzalmat kelt, ébreszt vkiben, vonz vkit. Ez a lány nagyon érdekel.  Marjánszky … megérezte, hogy Erzsikét érdekli. (Mikszáth Kálmán)
2. Vkit illet, érint (6), vkire vonatkozik, tartozik. Ez nem érdekel téged; ami engem ebből érdekel, az az, hogy … || a. Nem érdekel: nem törődöm vele, semmi közöm hozzá; (durva) nem érdekelsz: hallgass el!; most már ne is lássalak, tűnj el! (Téged ez) ne érdekeljen!: ne szólj, ne avatkozz bele, nem tartozik rád!
3. Érdekelve van (vmiben): része van vmiben, anyagi v. erkölcsi érdek fűzi hozzá, köze van vmihez, részese vminek.  [A lemondásról] nem tudott senki meg többet, csak akik érdekelve voltak. (Jókai Mór)
érdeklő.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me