érlel

Full text search

érlel [e] tárgyas ige -t, -jen [ë]
1. Hatásával folyamatosan éretté tesz vmit. A nap melege érleli a gabonát.  Szeptemberi nap, … Ki érleled a tőkén a gerezdet, | én pártfogóm és császárom vezess. (Kosztolányi Dezső) || a. <Kelést, daganatot> vmivel olyan állapotba hoz, hogy az hamarabb felvághatóvá, kinyomhatóvá válik. Tapasszal érlelte nyakán a kelést. A daganatot meleg kötéssel érlelte.
2. (átvitt értelemben, választékos) <Körülmény, állapot, hatás> úgy alakít vkit, hogy az ereje teljében levő felnőtt ember sajátságai egyre inkább kifejlődnek benne; érettebbé, komolyabbá tesz vkit. A szenvedések érlelik az embert.  A nőt férje mellett csak a közös gond … érleli. (Vas Gereben) || (átvitt értelemben, választékos) <Ügyet, helyzetet> fokozatosan közelebb visz a kibontakozáshoz v. megoldáshoz. Az idő csak érleli a helyzetet.  Arra gondolok: mikor lesz … népiskolai igazság abból, amiket én most itt forralok és érlelek magamban az ormánysági nincske [= gyermektelenség] problémájáról … . (Móricz Zsigmond) || b. (átvitt értelemben, választékos) Vmivé érlel: vkinek, vminek a fejlődését v. kibontakozását előmozdítva vmivé alakít, tesz vkit, vmit. Az élet küzdelmei az ifjút korán férfivá érlelték. A tények a sejtést bizonyossággá érlelték benne.
3. (átvitt értelemben) <Elgondolást, érzelmet lelkében> lassan tovább fejleszt. Soká érlelte magában ezt a tervet.  Bosszúját … Keblében érleli, Mely forr és olvad, s tiszta lesz. (Kölcsey Ferenc) Meghirdette Lajos e szavak értelmét Saját hirnökével, aki tudja nyelvét: Azalatt a választ érleli, fontolja. (Arany János)
Igekötős igék: beérlel; kiérlel; megérlel.
érlelés; érlelget; érlelhető; érlelő; érlelt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me