érzés

Full text search

érzés főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. Külső v. belső inger, hatás által keltett érzet, benyomás. Feszülő, jó, kéjes, kellemes, kellemetlen, könnyű, rossz érzés; a fájdalom, a jóllakottság, a hideg, a meleg érzése. Milyen érzés lehet az, amikor vkinek fúrják a fogát?  Olyanféle kellemes érzés vett erőt rajta, mint a bőrig ázott emberen, aki végre meleg szobában találja magát. (Herczeg Ferenc)
2. Az a lelki tartalom, állapot, melyet vmely nem tudatos, ösztönös állásfoglalás határoz meg; érzelem. Forró, heves, kínos, lagymatag érzés; anyai, apai, hazafias, nemzeti, vallásos érzés; ® felszabadító érzés; ® kisebbségi érzés; megnyugtató, szorongó érzés; ® vegyes érzések; fájó érzés tölt el vkit; ® nehéz érzésekkel. Ellentétes érzések között hányódik. Szíve csordultig telt érzéssel. Milyen érzés lehet az, amikor vki halva látja gyermekét? Felemelő érzés volt, amikor befejezte művét.  Szörnyen szerelmes volt hát a fiú! … De már nem ollyan érzéssel van a Gyalázatos. (Arany JánosArisztophanész-fordítás) [1848-ban] a fiatal szíveken egy furcsa érzés rezgett végig. (Eötvös Károly) || a. Érzéssel: teljes lélekkel átérezve, érzelmi azonosulással, átéléssel. Sok érzéssel énekel, szaval, zongorázik. || b. Jóérzés. Nincs benne annyi érzés se, mint ebben a kőben.  Ha volna érzés, illem bennetek, Nem tűztök engem ilyen célra ki. (Arany JánosShakespeare-fordítás) || c. Hangulat. Szomorú, vidám érzés.
3. Sejtelem, hit, vminek (előre) megérzése; benyomás, impresszió. Az az érzésem, hogy ez a dolog balul üt ki. Az az érzése volt, hogy már járt ebben a házban. Mindig az volt az érzése, hogy ez ravasz ember.  A veszedelem érzése megacélozta az izmait. (Gárdonyi Géza) || a. (ritka) Ösztön, ösztönös érzék.  Menj saját ép érzésed vezérlete után. (Arany JánosShakespeare-fordítás)
Szóösszetétel(ek): 1. érzéshiány; érzéskomplexum; érzésküszöb; érzésteli; érzésteljes; 2. becsületérzés; diadalérzés; együttérzés; életérzés; ellenérzés; félelemérzés; felelősségérzés; közérzés; szégyenérzés; tisztességérzés; utánérzés.
érzéses; érzésű.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me