fecske

Full text search

fecske [ë-e v. e-e] főnév ..két, ..kéje [e]
1. A verébszerűek egyik családjába tartozó, kis testű, hosszú szárnyú, villás farkú, kitűnő röptű, repülő rovarokkal táplálkozó madár (Hirundo rustica). Megjöttek, költöznek a fecskék. (népies) Fecskét látok, szeplőt hányok: <babonás v. tréfás mondóka az első fecske megpillantásakor szeplők elmulasztására v. keletkezésük meggátlására>.  Alant a zöldes tiszta nagy folyam, … | Meg nem legyinti szellő s fecske szárnya. (Arany János) Az eresz alatt néhol fecskefészek tapad a szögletekhez, a fecskék száma különben megcsappant … ebben az esztendőben. (Nagy Lajos) || a. (állattan) Fecskék: ilyen, de különböző nemhez tartozó madarak családja (Hirundinidae). || b. Ebbe a családba tartozó madarak vmelyike. ® Füsti fecske; ® parti fecske.
2. (átvitt értelemben)(Az) első fecske: a) az első jelentkező, elsőnek érkező személy vhol. Megjött az első fecske a diákszállóba. b) az a személy (v. dolog), aki (v. ami) vmely örvendetes személy közeledtét, vmely régen várt változás bekövetkezését jelzi, hirdeti. A forradalom első fecskéi.
3. (népies, gúnyos) Kőműves.
4. (átvitt értelemben) Háromszög alakú úszónadrág.
Közmondás(ok): Egy fecske nem csinál nyarat: egy példa v. vállalkozó még nem elég vmely terv v. újítás megvalósításához.
Szóösszetétel(ek): fecskecsicsergés; fecskefark; fecskefélék; fecskefióka; fecskejárás; fecskemadár; fecskepár; fecskeszáj; fecskeszó.
fecskés.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me