hiányzik

Full text search

hiányzik tárgyatlan ige -om (-ok), -ol; hiányoztam, -ott; hiányoznám (hiányoznék) v. -anám (-anék), hiányoznál v. -anál, hiányoznék (hiányozna) v. -anék (-ana); hiányozzék (hiányozzon); -ani v. hiányozni
Általában vki, vmi, nincs ott, ahová tartozik.
1. <Személy, akinek jelen v. ott kellene lennie>, nincs jelen, nincs ott, távol maradt. Ki hiányzik? Öten hiányoznak. Erről az óráról v. ezen az órán hiányoztam. A bizottságnak egyetlen tagja sem hiányzott.  Csak az öreg kékfestő hiányzott, de ahelyett ott volt … a szép Rozáli. (Mikszáth Kálmán) || a. (-t ragos időhatározóval) Vmennyit hiányzik: bizonyos ideig nincs jelen. Egy órát se hiányoztam. Két hetet hiányzott.
2. <Dolog, személy> nincs meg, eltűnt, elvesett, nem lehet tudni, hová lett. Ötven Ft hiányzik az összegből. Hiányzik egy könyvem. Az ütközet után öt katona hiányzott. || a. <Vminek vmely tartozéka, része v. vmely szükséges dolog> nincs meg, nincs ott, nincs benne, s emiatt hiányos, nem teljes a szóban forgó dolog. Elöl két foga hiányzik. A tetőről hiányzik egy cserép. A kabátról hiányzik egy gomb. Hiányzik belőle az ecet, a só. Két lap hiányzik a könyvből. A mondatból hiányzik az állítmány. Száz forintja hiányzik ahhoz, hogy elutazhasson. Semmije sem hiányzik. Kevés hiányzik hozzá, hogy …  Száz vas-útat, ezeret! | … Miért nem csináltatok | Eddig is már? … vas hiányzott? (Petőfi Sándor) Katonáit rohamra vezette, de maga nem nyúlt fegyveréhez … a kezében szorongatott pisztolyból egy golyó sem hiányzott. (Kuncz Aladár)
3. Vkinek hiányzik vmi, vki: hiányérzetet okoz neki vmely szükséges dolog v. személy nemléte v. távolléte; vki a hiányát érzi vminek, vkinek. A jó lakás hiányzik neki. Az asszonynak hiányzik a gyerek.  Már az első nap … észrevettem, hogy szomorú, hogy hiányzol neki. (Mikszáth Kálmán) Legjobban hiányoztak talán mégis a gyerekek, akik eleven játékszerei, kedves kis pajtásai voltak. (Kosztolányi Dezső) || a. Nincs meg, (pedig) szükség volna rá, kellene. Nagyon hiányzik az eső, a meleg! Csak egy lépés hiányzott. Már csak ez hiányzik a boldogságához. Kevés hiányzott, hogy sírva ne fakadjon. || b. (bizalmas, rosszalló) Még csak az hiányzik, hogy … : a) betetőzné a bajt, a kellemetlenséget; b) arcátlanság, szemtelenség lenne. || c. <Kívánatos, jogosan várható érzelem, tulajdonság, állapot> nincsen meg vkiben, úgyhogy emiatt vmilyen eredmény nem lesz elérhető, vmi nem fog bekövetkezni. Hiányzik a ® gyerekszobája; hiányzik a jóakarat, a megértés, az összhang; hiányzik a gyakorlat, a szorgalom, a tapasztalat. A jószándék nem hiányzik belőle. Hiányzik az őszinteség a szavaiból. Hiányzik belőle a részvét.
4. Hiányzik vmi: hiány (1) van vmiben, ill. kevés van vmiből. Idén hiányzik az eső.  Nemcsak a betevő falat, a kenyér és hús hiányzott az országban. (Jókai Mór) Tudtuk, hogy nincs … elég orvos, és a gyógyszerek majdnem teljesen hiányoznak. (Kuncz Aladár)
Szólás(ok): ld. kerék.
hiányozgat; hiányzott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me