hipp-hopp

Full text search

hipp-hopp mondatszó, főnév és melléknév, hipphopp főnév, (népies, régies) hip-hop
I. mondatszó
1. <Ugrásokkal járó táncra buzdító szóként, tánckurjantásként, táncról szóló dal hangulatkeltő szavaként.>  Ropog a hó a láb alatt, Az én rózsám táncba szalad. | Hipp-hopp, heje haj! | Nincsen eddig semmi baj. (népköltés) || a. <Tánc közben történő felugrás és földet érés, emelés és leejtés utánzására.>  [A rézöntő] átnyalábolta a dudás liszteszsákját, s azzal kezdett topogni, forogni, akár egy táncosnéval … hol fölemelte, hol aláeresztette, mintha mártogatná, hipp-hopp, hipp-hopp. (Mikszáth Kálmán) || b. <Tréfás, gúnyos dal hangulatkeltő szavaként.>  Hip, hop, hap! Eb lesz pap! Egyszer voltam, kicsaptak. (népköltés) Hip-hop fársáng, Itt ölték az ártánt. (népköltés)
2. <Főleg népmesékben, annak kifejezésére, hogy a beszélő nagy, mesés távolságra gyorsan és könnyen akar eljutni.> Hipp-hopp, ® ott legyek, ahol akarok!  Valóságos céhbeli boszorkány … csak azt mondja: hipp-hopp! Ott legyek, ahol akarok. Egy fütty alatt ott terem a Szent-Gellérthegyen. (Jókai Mór) Felkötöd a lábadra, s azt mondod: „hipp! hopp! ott legyek, ahol akarok!” (Benedek Elek) || a. <Elbeszélésben, annak érzékeltetésére, hogy vki gyorsan, hirtelen eltűnt vhonnan, eljutott vhová.>  Hip-hop, egyszerre Falknál termett. (Mikszáth Kálmán) Futott az idő, és észre sem vettük, egyszer csak hip-hop, ott voltunk az öreg kúria udvarán. (Mikszáth Kálmán) Vannak ilyen vendégek, akik az asztal alatt, a kéményen át tudnak megszökni, anélkül, hogy bárki észrevenné távozásukat. Hip-hop, üres marad a székük, ahol elébb még feszengtek. (Krúdy Gyula) || b. (ritka) <Annak érzékeltetésére, hogy vki könnyedén és gyakran változtatja tartózkodási helyét.>  [A faluból] egy lélek ki nem mozdult a helyéről, … s ez meg csak jön-megy, hipp-hopp. (Móricz Zsigmond)
II. főnév Hippet-hoppot [ë] v. hipphoppot (régies) Ez a szó mint ugrálós táncra való biztatás.  Forgolódik virgonc talpán, Hippet hoppot emleget. (Faludi Ferenc)
III. melléknév (ritka, irodalmi nyelvben) Mesébe illő <gyorsaság, mozgás>.  Hipp-hopp gyorsasággal vitte ide s tova A vitézlő vajdát fehér tátos [= táltos] lova. (Arany János)
hipphoppol; hipphoppos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me