hő [2]

Full text search

hő [2] indulatszó (népies)
1. <Hőségtől, bortól, izgalomtól felhevült állapot érzékeltetésére:> hű! fű!, phű!  De már erre hadd kerüljön elő a vörösgyurkó [= kulacs] az asztal alól. Hő, de melege lett egyszeribe Jónásnak. (Móricz Zsigmond)
2. <Öröm kifejezésére; annak érzékeltetésére, hogy vki előre örül vminek, vki boldogságának:> hű! tyű!  Hő! Hogy fog ennek tapsikolni az én kis pujám! (Móricz Zsigmond)
3. <Ijedség kifejezésére, ijedt személy lelkiállapotának festésére.>  Be van fogva az ökör, viszem magukat a házba. – Hő, csak a fejére kulcsolja nagyanyám a két kis vaskos barna kezét. (Móricz Zsigmond)
4. <Megütközés kifejezésére.>  Azt a sánta csordást híjtam be eccer a házba, oszt aszontam neki, hogy szeressen engem. – Hő a zanyád [= az anyád]! mit adott érte? (Móricz Zsigmond) Hát Debrecenben szántanak-e már az asszonyok ebbe a nagy háborúba? Megütődve néz fel [a gazda]. – Debreceni asszony? … Hő, kedves úr, nagy dáma a debreceni asszony. Nincs a munkára … kínszerítve [= kényszerítve]. (Móricz Zsigmond)
5. <Meglepetés, csodálkozás kifejezésére:> hű! Hő, micsoda nagy ház! || a. <Elbeszélésben, csodálkozást is festő élénkítő szóként:> hej!  Hő, nagy fiskális volt [édesapám], úgy írta a szerződéseket … mintha baltával csapkodná. (Móricz Zsigmond)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me