irányít

Full text search

irányít tárgyas ige -ott, -son; -ani
1. Irányít vkit, vmit: odahat, hogy vki, vmi bizonyos meghatározott irányban haladjon. ® Útját irányítja vhova. Távolból irányítja a repülőgépet. A repülőgépet a város fölé irányítja. Lépteit a szomszédos épület felé irányítja.
2. Vmerre irányít vmit: vmely meghatározott irányba fordítja. Vö.: ráirányít. Rám, rád, ránk, rátok, rájuk irányít vmit. Felém irányította távcsövét. Figyelmét az újonnan felbukkanó jelenségre irányítja. Tekintetét társára irányította. Az ágyú csövét a város felé irányították. A fényszórót a célpontra irányítja.  Noszty a figyelmét erre irányítva, mindenütt követte a szélesedő ezüst pántlikát a szemeivel. (Mikszáth Kálmán)
3. (átvitt értelemben) Irányít vmit: irányt mutatva vezeti. Az ünnepség előkészületeit irányítja. A hadműveleteket a vezérkar irányítja.  Irányítja a háztartást, utasításokat ad Julisnak, nógatja, űzi, korholja. (Nagy Lajos)
4. A célpont megnevezésével vhová küld. A csapatokat a frontra irányították. A csomagot, a küldeményt Budapestre irányítja. Az érdeklődőket hozzám irányította.
Igekötős igék: átirányít; beirányít; elirányít; előreirányít; felirányít; hazairányít; ideirányít; körülirányít; leirányít; odairányít; ráirányít; továbbirányít; utánairányít; visszairányít.
irányítatlan; irányítható; irányíttat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me