jósol

Full text search

jósol ige -ok v. jóslok, -t, -jon; -ni
1. tárgyas Jósol vmit: <babonás hiedelmek alapján, gyak. misztikus szertartások közepette> vmely eseményt úgy mond bekövetkezőnek, mintha előre tudná, hogy mit hoz a jövő. Dögvészt, éhínséget, háborút jósol; azt jósolja, hogy … || a. Vkinek jósol vkit, vmit: így közli, hogy vkinek a jövőben osztályrészül jut vki, vmi. A cigányasszony boldogságot, gazdagságot, vőlegényt jósol vkinek.  Ezt a végzetet jóslá neki a seleuciai dzsinn … (Jókai Mór) || b. (tárgy nélkül) Belekből, csillagokból, kártyából, tenyérből jósol. Jósol, de nem hisznek neki. A régi Róma papjai a madarak röpüléséből jósoltak.  Szeretett volna most már … odamenni hozzájuk, beszélni velük, kikérdezni őket. Hátha valamelyik nő kártyát vetne, vagy jósolna a tenyeréből. (Nagy Lajos)
2. tárgyas (átvitt értelemben) Jósol vmit: <jelekből következtetve v. sejtelmei alapján> állítja, hogy vmi bekövetkezik, v. hogy vmi osztályrészül jut vkinek a jövőben. Nem sok jót jósolhatok neki. A fiatal költőnek fényes jövőt jósolnak. Rossz véget jósolok ennek a kalandos vállalkozásnak.  S jósolom Im e porok fölött, hogy e hazát Nem bírja megrendítni semmi vész. (Vörösmarty Mihály) A darabnak már előlegesen is nagy híre van … Jövőt jósolnak neki. (Mikszáth Kálmán) Délután egyre az esőt jósolta: – Ma estére megjön. (Babits Mihály)
3. tárgyas (átvitt értelemben, ritka) <Vmely jelenség, körülmény> a jövőre vonatkoztatva bizonyos következtetésekre ad alkalmat, módot, lehetőséget. A sűrűsödő felhők vihart jósoltak.  Homály uralkodik a szóban: Mi a planéták befolyása? | Mit jósol a tenyér vonása? (Arany János)
Igekötős igék: előrejósol; megjósol.
jósolgat; jósló v. jósoló; jósolt; jósoltat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me