jövő

Full text search

jövő melléknév és főnév
I. melléknév
1. Olyan, aki, ami jön (vhonnan). Az állomásról jövő utasok; a csomagokért jövő hordár; a legelőről jövő állatok; a nyugatról jövő felhő; alulról jövő kezdeményezés; felülről jövő intézkedés; szívből jövő jókívánság. Várjuk a vidékről jövő rokonokat.
2. (átvitt értelemben) <Vmely módon> bekövetkező, történő. Csőstül jövő áldás, gondok.
3. Jól jövő pénz*: a) kapóra érkező p.; b) olyan p., amelyre szükség van, amelynek van helye.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
4. (átvitt értelemben) <Vmilyen állapotba> jutó, kerülő. Könnyen dühbe, indulatba, méregbe, tűzbe, zavarba jövő ember; forgásba jövő kerék; mozgásba jövő vonat; divatba jövő szokás, viselet; szóba jövő ügy; vkivel, vmely dologgal tisztába jövő személy*: vkit, vmit megértő, áttekintő, megismerő, kiismerő sz.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
5. (átvitt értelemben) A mostani időpontra, időegységre következő legközelebbi, közvetlenül utána következő. A jövő évben; a jövő évad; a jövő évi költségvetés; a jövő héten; a jövő hó v. a jövő hónap; a jövő nyáron; a jövő hétfőn, kedden stb.: a legközelebbi hétfőn, kedden stb.
6. (nyelvtudomány) Jövő idő: a) az az igeidő, amely azt fejezi ki, hogy a cselekvés, történés a szóbeli v. írásbeli közlés ideje után folyik le; b) <az ige ragozási rendszerében> ezt az időt kifejező alakok (összessége). ® Befejezett jövő. A mai magyar nyelvben a jövőt rendszerint körülírással fejezzük ki, pl. „Holnap majd jót alszom” vagy „Holnap jót fogok aludni.” || a. (nyelvtudomány) Jövő idejű, jövő időben álló. Az ige jövő alakja.
II. főnév -t, -je [e] (csak egyes számban)
1. Ezután következő idő, a mostanira következő kor; jövendő (II. 1). Közelebbi, távoli jövő; a jövő embere; a jövő méhe ¬; a jövő titka; a jövő majd bebizonyítja, hogy …; ez a jövő kérdése; a jövő méhében ® szunnyad; a jövőben (is): ezután, ezentúl (is). Mit tartogat számunkra a jövő?  De szabadság, mért halvány az orcád? … Koronádat a jövőtül félted? (Petőfi Sándor) Zengjétek meg a jövőt, ha majdan E kopár föld újra felvirul. (Tompa Mihály) Az emberiség jövőjét … biztatónak … vélte. (Kosztolányi Dezső) A költő … jövőbe lát | s megszerkeszti magában … a harmóniát. (József Attila) || a. Az akkor élők összessége. A jövő majd eldönti, megmutatja, megoldja.  Jelennek írunk … és tán a jövőnek. (Arany János) Mi vagyunk: Jövő és Igazság. (Ady Endre) || b. A jövőre: az elkövetkező időre v. időnek. A jövőre tervez. A jövőre pedig jegyezd meg magadnak, hogy …
2. Az az állapot, sors, amely vkinek v. vmely közösségnek az életében ezután következik. Ifjúságunk, népünk jövője; a jövőben ® olvas; építi, várja a jobb jövőt. Nem valami fényes jövőt jósoltak neki.  Multadban nincs öröm, Jövődben nincs remény. (Bajza József) Az álom ablak, melyen által Lelkünk szeme jövőbe néz. (Petőfi Sándor) Az én apám … beszél nekem egy szép jövőről Szerelmesen. (Ady Endre) Jövőmnek fátylát | egy rossz álom előttem szétnyitotta. (Babits MihályDante-fordítás) || a. Kedvező sors, amely ezután következik vkinek v. vmely közösségnek az életében. A jövő záloga: a jobb sors biztosítója, biztosítéka; vkinek ® van jövője; vminek ® van jövője; övé a jövő.  Lehetetlen, hogy jövőd ne legyen mint fürdőorvosnak. (Mikszáth Kálmán) Most kerül dülőre: Érdemesek vagyunk életre s jövőre? (Ady Endre) Hinni mertünk a nemzetek testvériségében, jövőt láttunk az európai műveltség fejlődésében. (Kuncz Aladár)
3. (nyelvtudomány) Jövő idő.
Szólás(ok): ld. zene.
Szóösszetétel(ek): közeljövő; szembejövő.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me