kapu

Full text search

kapu főnév -t, -ja
1. <Épületen, falon, kerítésen> ki- s bejárásra hagyott, az ajtónál többnyire nagyobb nyílás, amely nem közvetlenül a lakóhelyiségekbe vezet, s a rászerelt ajtószerű szerkezettel elzárható. Boltozatos, oszlopos kapu; hát(ul)só kapu; a ház, az iskola, a kastély, a kert, a temető kapuja; bemegy v. bejön a kapun; kimegy a kapun. Szóláshasonlat(ok): (bizalmas) olyan nagy v. akkora a szája, mint a bécsi kapu: sokat hangoskodik, lármázik; nagyhangú, nagyszájú.  Nézz ki anyám ablakodon, Most visznek ki a kapudon. (népköltés) Ama vár roppant kapuján Zengtek a tárogatók. (Berzsenyi Dániel) A rendőr karon fogta Manyát, s vezette egy kapu felé. (Nagy Lajos) || a. Ennek a nyílást elzáró, ajtószerű része. Egyszárnyú, kétszárnyú kapu; pántos, rácsos, vasalt kapu; kapu pántja ¬; kitárul, megnyílik a kapu vki előtt: (átvitt értelemben is) vki számára megnyílik a lehetőség vmire v. hogy bejusson vhova; vminek megnyílik a kapuja, megnyílnak a kapui: (átvitt értelemben is) vmely intézmény megkezdi v. újra megkezdi tevékenységét, működését; ® dörömböl vminek a kapuján; zörget a kapun; döngeti, veri a kaput; bereteszeli, bezárja a kaput; becsapja, kitárja, kivágja a kaput; ® becsukja (vminek) a kapuit vki előtt; ® becsukja a kapuit; (átvitt értelemben) bezárja a kaput vki előtt: nem engedi bejutni vhová; (átvitt értelemben, sajtónyelvi) bezárja kapuját: <vmely intézmény (üzlet, gyár, színház stb.)> ideiglenesen v. végleg megszünteti működését; (átvitt értelemben, választékos, sajtónyelvi) kitárja, megnyitja vki előtt v. számára (vminek) a kapuját: a) szívesen látja, befogadja, lehetőséget ad neki vmihez; b) az ostromló ellenség előtt meghódol, feladja a várat, a várost; ® megnyitja kapuit; a kaput ® őrzi; ® tágra nyitja a kaput; tárt v. nyitott kaput v. kapukat ® dönget. Szóláshasonlat(ok): bámul, mint ® borjú az új kapura.  Nyitva volt a kapu, azaz nem is nyitva, Hanem a sarkából messze kihajítva. (Arany János) Hiába döngetek kaput, falat. (Ady Endre) A kapukat | zárták mögöttem, s rossz volt a magány. (Szabó Lőrinc) || b. Közvetlenül a kapu (1) nyílása előtt levő hely, térség. Kiáll a kapuba; a kapuban beszélget. A csapatok a város kapujáig nyomultak. Az ellenség a kapuk előtt áll.  Egy kopár bérház kapujában … Egy vén anyóka ült a padkán. (Juhász Gyula) Vén, rokkant kapukba | piros leányzók állnak. (József Attila)
2. (építészet, műszaki nyelv, hajózás) <Duzzasztóművön, zsilipen, csatornán> a magasabb szintű víztömeget az alacsonyabbtól elválasztó nyílás, ill. zárószerkezet: felhúzható és leereszthető v. tengelye körül forgatható erős fal, vasból v. ritk. fából; zsilipkapu. A hajó áthaladt a kapun. Megnyitották a siófoki zsilip kapuit.
3. (sport) <Bizonyos sportokban (labdarúgás, vízilabda, hoki stb.)> a pályának mindkét végén v. bizonyos pontjain kapu alakban felállított, oszlopokkal és hálóval v. más módon elhatárolt, megszabott szélességű és magasságú köz, amelyet a kapus (2) véd; az ellenfélnek ezen kell a labdát, korongot átjuttatnia, hogy nyerő pontot (gólt) érjen el. ® Üres kapu; kavarodás a kapu előtt; beáll a kapuba; a labdát berúgja, bevágja, a korongot beüti a kapuba; kapura dob, fejel; kapura ® húz; kapura lő, rúg; kapura ® tör; ® felszabadítja a kaput. A kapus védi a kaput. || a. (sport) Kapufa (2). A kapus a játékot figyelte a kapunak támaszkodva. || b. (sport) <Sísportban, lesikló versenyben> a lesiklás pályájának botokkal, rudakkal kijelölt egy-egy szakasza, amelyen a versenyzőnek át kell haladnia.
4. (ritka, történettudomány) A török császári udvar; porta. A fényes kapu.  Ötven évig a magas kapu udvarában élt, … tolmács volt sok ideig a dívánnál. (Jókai Mór)
5. (átvitt értelemben) Olyan földrajzi hely, ill. alakulat, amelyen át vmely zárt területre, magaslatokkal határolt vidékre lehet jutni.  Eger a felvidék kapuja! (Gárdonyi Géza) || a. (átvitt értelemben, választékos) A halál kapuja: a halál közvetlen közelsége. || b. (átvitt értelemben, választékos) A pokol kapui: ördögi, gonosz erők, hatalmak.  Annyi energiát a kivitelben, mint amennyi hazafiúságot tapasztaltam a megajánlásban, s Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni! (Kossuth Lajos)
6. (halászat) A vejsze kürtőjének első része, amelybe a betévedő hal legelőször jut.
Szóösszetétel(ek): 1. kapuadó; kapuajtó; kapubejárat; kapubetörés; kapubolt; kapuboltozat; kapucsengő; kapudíszítés; kapugádor; kapuháló; kapuív; kapukirúgás; kapuoszlop; kapuőrség; kapupánt; kapurács; kapurés; kaputábla; kaputorony; kapuügyelet; kapuválasztás; kapuzár; kapuzörgetés; 2. diadalkapu; díszkapu; forgókapu; főkapu; kiskapu; várkapu; városkapu; völgykapu.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me