kiment

Full text search

kiment tárgyas ige
1. Kihoz, ill. kivisz vkit, vmit arról a helyről, ahol veszély fenyegeti, s ezáltal megmenti. Kiment vkit, vmit vhonnan, vmiből. Az aknából kimentik az ott rekedt bányászokat. Az égő istállóból kimentette az állatokat. Sok embert mentett már ki a vízből.  Ha … fuldokolni kezdene, kimenteném. Jobb karommal átölelném, és bal karommal tempóznék. (Kosztolányi Dezső)
2. Kiment vkit vmiből: vkit hozzásegít ahhoz, hogy vmely kínos, nehéz helyzetből kijusson, és ezáltal megmenti. Kiment vkit a bajból, az ellenség kezéből.
3. (átvitt értelemben) Kiment vkit: elfogadható érvet v. érveket hoz fel vkinek a mentségére. Kiment vkit vki előtt.  Tompát héjjába [= hiába] mentegeted, mert ha én magam ki nem tudtam őt menteni, bizony senki más nem lesz rá képes. (Petőfi Sándor) || a. (átvitt értelemben) Kiment vkit (vhonnan): vkinek a távollétét, távolmaradását kellően megokolja, igazolja. Kimenti magát a gyűlésről.  Sietett a jó asszony … kimenteni az urát, amiért nincs itthon. (Jókai Mór) || b. (átvitt értelemben, régies, irodalmi nyelvben) Megbocsáthatóvá tesz vmit.  Cél az aljas eszközt soha ki nem menti. (Arany János) Az originalitás [= eredetiség] nagy fiskális, mindent kiment. (Mikszáth Kálmán)
kimenteget; kimentés; kimentett; kimenthető; kimentő.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me