kiszabadul

Full text search

kiszabadul tárgyatlan ige
1. <Vhova bezárt élőlény> zárt helyről kijut; szabaddá válik. Kiszabadul a bezárt szobából. A madár kiszabadul a kalitkából. || a. <Személy rabságából, fogságából> kijut, szabadságát visszakapja. Kiszabadul a börtönből, az internálásból. || b. (átvitt értelemben) <Lefojtott természeti erő> hirtelen elveszti korlátait, s gáttalanul szétterjed(het). A folyó a gátakat áttörve kiszabadult medréből. A kazán szelepe felcsapódik, a gőz kiszabadul.
2. <Vhova beszorult, beakadt testrész, élőlény stb.> szabaddá lesz; nagy nehezen kimozdul vhonnan. Keze végre kiszabadult a szorításból. A kutya lába kiszabadult a lécek közül. || a. (átvitt értelemben, választékos) <Az emberi testnek vmely el- v. betakart része> napvilágra jut, láthatóvá válik. Fejkendője alól kiszabadult egy hajfürt.  Felgyűri az ingét, karja kiszabadul. (Arany János)
3. Kiszabadul vhonnan: <személy> a számára nehéz, kellemetlen helyzetből, állapotból kikerül. Kiszabadul az anyagi bajokból, vkinek a felügyelete alól, nehéz helyzetéből.  Vidám fiúk zajgának, ha kiszabadulhatának az „öreg” keze alól … (Vas Gereben) || a. Kiszabadul vhonnan: <személy> a gondolkodásának szabadságát elfojtó szellemi légkörből, ill. az egészségére v. lelkére károsan ható szenvedélyek uralma alól kikerül. Kiszabadul az alkoholizmus, az érzékiség, a testiség rabságából; kiszabadul a reakció gondolatvilágából.  Csak ez a Lina volna … magasabb koncepciójú … milyen kár, hogy belefúl az örökös főzéseibe, mosogatásaiba. Ez jó volt, míg szegények voltak, de most már ideje lenne, hogy kiszabaduljon belőle. (Móricz Zsigmond)
kiszabadulás; kiszabaduló; kiszabadult.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me