kivéve

Full text search

kivéve [e] határozói igenév (a kivesz [1] igének -ve képzős igeneve)
I. (igenévként)
1. Miközben v. miután a szóban forgó tárgyat kiveszi [1] (1). Tárcáját kivéve a zsebéből, megkínált bennünket cigarettával.
2. A szóban forgó belső helyről kivett állapotban, helyzetben. Az ingek a szekrényből kivéve az asztalon hevertek.
3. Vkit, vmit kivéve v. kivéve vkit, vmit: a többi közé nem számítva, a többitől külön véve; vkinek, vminek a kivételével. Őt kivéve mindenki eljött. Ezt az egy esetet kivéve, máskor mindig otthon találtam. Mindent tudott, kivéve ezt.  Egész sorozata volt látható valami sajátszerű halmoknak, amik hasonlítanak a sütőkemencékhez … A legutolsót kivéve, valamennyi mind nyitva volt. (Jókai Mór) A virágokat és a zenét, kivéve a cigányzenét, nem szerette. (Herczeg Ferenc) Országgyűlési képviselőt az országgyűlés hozzájárulása nélkül letartóztatni … – tettenérés esetét kivéve – nem lehet. (A Magyar Népköztársaság Alkotmánya)
II. (határozószóként) A határozóban megjelölt körülmény kivételével, azt nem számítva. Mindig pontosan jár be, kivéve hétfőn. Hazánkban nem terem füge, kivéve néhány nagyon napfényes, meleg hegyoldalon.  Őrzém titkaid, Kivéve most egyszer Demetriusnak | Sugtam meg éji elszökésteket. (Arany JánosShakespeare-fordítás) –1 (mellékmondattal, a főmondatban gyak. rámutató szóval) A mellékmondatban előadott eset kivételével. Kivéve (azt), hogy …; kivéve (akkor), amikor …; kivéve, ha …; kivéve (ott), ahol …; (tréfás) kivéve, amikor nem: az ellenkező esetek kivételével mindig. Nem mondott semmit, kivéve (azt), hogy várjuk meg. Mindig jó kedve van, kivéve (akkor), amikor a feje fáj. Ott leszek, kivéve, ha esik.  Semmit se kérünk, azt kivéve, hogy… Ne gyülöljetek. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me