kormányoz

Full text search

kormányoz ige -tam, -ott v. ..nyzott, -zon
1. tárgyas <Vízi járművet, léghajót> a kormánymű segítségével a kívánt irányban tart v. arra fordít; irányít. A hajót a kormányos kormányozza. Nagy nehézségek, zátonyok közt kormányozták a vitorlást. || a. Vhová kormányoz: <hajót, ritk. más járművet is> vmely irányban tartva, vmely irányba fordítva vezet, juttat vhová. A hajót a kikötőbe kormányozta. A lovas kocsit a kompra kormányozza.  Hej! ki hozza, kormányozza Ide azt a gályát? (Arany János) || b. (tárgy nélkül) A kormányt (1) kezeli; a jármű irányát a kormány segítségével megszabja. Fürgén, óvatosan kormányoz. Te hajts, én majd kormányzok. || c. tárgyas <Mozgásban levő test haladási irányát> megszabja, ill. ilyen módon vhová vezeti, viszi. A szél a léggömböt ide kormányozta.
2. tárgyas (elavulóban) <Nemzetet, államot> vezetőként igazgat, vele kapcsolatban az államigazgatás és politikai irányítás munkáját végzi. Akkor Hunyadi kormányozta az országot. Az országrészt vajdák, fejedelmek kormányozták. || a. (bizalmas) <Vmely közösséget, intézményt, közigazgatási területet> vezetőként igazgat. Most ő kormányozza ezt az intézményt.  Lehet, hogy Bontó vármegyét maga Bismarck se tudná kormányozni. (Mikszáth Kálmán) || b. tárgyatlan Az államfői v. a kormányhatalmat gyakorolja. Több mint negyedszázadon át ő kormányzott. A nép nélkül, a nép ellenére ma már nem lehet kormányozni.  Megjegyezd, Hogy fölzaklatni s kormányozni más. (Madách Imre) Egész más dolog uralkodni, s más kormányozni. (Móricz Zsigmond)
2. tárgyas (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) Vki, vmi irányít, befolyásol, vezet vkit, vmit. Cselekedeteit a szeretet kormányozza. Minden lépését mások kormányozzák.  Ne mondják azt, hogy titokban én kormányzom a fejedelem akaratát. (Jókai Mór) Akaratom, melyről azt hittem, belátás és megfontolás kormányozza, … halálra ítélte a boldogtalant. (Karinthy Frigyes)
Igekötős igék: átkormányoz; bekormányoz; elkormányoz; felkormányoz; félrekormányoz; hátrakormányoz; hazakormányoz; helyrekormányoz; hozzákormányoz; keresztülkormányoz; kikormányoz; lekormányoz; mellékormányoz; nekikormányoz; odakormányoz; visszakormányoz.
kormányozható; kormányzott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me