követel

Full text search

követel [e-e] ige és melléknév
I. ige -t, -jen [ë]
1. tárgyas <Személy, közösség> valóságos v. vélt jogánál fogva nyomatékosan kér, kíván vmit vkitől; erőszakosan v. már-már kényszerrel sürgeti vminek az át- v. megadását. Követeli az adót, a tartozást; pénzt követel tőle. Száz forintot követel rajta. Rajtam követelte eltűnt könyvét. A nép jogait követeli.  Tíz perc múlva egy főpincér telefonált, azután egy ügyvéd, azután a kaszinóbeli zsetonos. Valamennyi pénzt követelt. (Hunyady Sándor) || a. tárgyas <Személy, közösség vminek a megtételét, véghezvitelét, végrehajtását, megvalósítását> nyomatékosan kéri, kívánja, igényli v. erőszakosan sürgeti. Szigorú vizsgálatot követelt a miniszter ebben az ügyben. A tagok a vezetőség lemondását, eltávolítását követelték. A közvélemény példás ítéletet követel. Békét követelünk!  E kor … jogot és igazságot követel. (Kossuth Lajos) Kendtektől csupán ez egyet követelem: Amidőn a szükség ugy hozza magával, Nálam teremjenek kendtek teljes számmal. (Petőfi Sándor) || b. tárgyatlan <Személy> igényét nyomatékosan hangoztatva, erőszakosan annak kielégítését kívánja, érvényesítésére törekszik. Némely asszony örökké csak követel a férjétől. A nép nemcsak kérni és várni, hanem követelni is tud.  A gazdagtól fél a szegény | … a summás sárgul, mint az asztag, | de követelni nem serény. (József Attila)
2. tárgyas (átvitt értelemben) Vmi követel vmit: vmely tényállás, cselekvés, terv, szándék erősen igényli, (meg)kívánja, hogy vki megtegyen vmit, ill. hogy (feltételként) meglegyen vmi. A terv megvalósítása olyan erőfeszítéseket követel tőlünk, amelyek bőven megtermik gyümölcsüket. A nép érdeke ezt követeli. A helyzet gyors cselekvést követel. Az árvízveszély fokozott éberséget követelt a környék lakosságától. A mutatvány végrehajtása nagy figyelmet és ügyességet követel.  De midőn ama szent szabadság követel Tőlem áldozatot és választanom kell: … Keblemben az önző szívet megtagadom. (Arany János) Meg kell lenni, rangom követeli. (Csiky Gergely) Lőrinc sorsa úgy követelte, hogy … Budapestre kerüljön. (Ady Endre)
II. melléknév (kereskedelem) <Csak ezekben az állandósult szókapcsolatokban:> követel oldal, rovat: <kereskedelmi könyvben, könyvelési számlán, mérlegen> az az oldal, ill. rovat, amely a „követel” szóval van megjelölve, s a tartozásokkal szemben fennálló követeléseket tartalmazza. Ezt az összeget a követel oldalra kell bevezetni.
Igekötős igék: bekövetel; kikövetel; megkövetel; visszakövetel.
követelget; követelhető; követelő; követelt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me