közéje

Full text search

közéje [e] határozószó (személyragos) közém, közéd, közénk, közétek [ë], közéjük v. (régies) közéjök (az egyes szám 3. személyben személyrag nélkül is:) közé Nyomósítva: őközéje, őközéjük stb. (az egyes számú alakok csak szembeállításban) Az én, te stb. személynévmásnak a közé névutóval nem haszn. kapcsolata helyett, néha a mutató névmással és e névutóval alkotott összetétel jelentésében.
1. <Az egyes számú alakok csak szembeállításban.> A személyraggal megjelölt, a megnevezett, az előzményekből ismert személyek, tárgyak közé. Ülj le közénk. Egy darabig nézte a labdázókat, aztán ő is közéjük állt. Ez az ember nem közétek való. Éket vert közém és a barátom közé.  Mi? hogyan? – dobbant közénk a vendéglős – hogy Gyula becsületes ember? (Tolnai Lajos) A kalászok … megnőttek. A kék búzavirágok is éppen olyan szépen fonódnak közéjük, mint egyebütt. (Mikszáth Kálmán)
2. (csak 3. személyű alakban) Közéje … vmi(k)nek, vki(k)nek: vmi(k), vki(k) közé. Közéjük ® cserdít. Közéje vág a lovaknak. Közéjük ül a gyerekeknek. Közéje furakodik a bámészkodó csoportnak.  S fölugrott megint a szekér oldalára, És közéje vágott szép hat tinajának. (Petőfi Sándor) Közéje kell csapni annak az egy lónak. (Ady Endre) Közé temetkezett az ágy illatos pihéinek. (Kaffka Margit) Közé vágott a lovaknak. (Móricz Zsigmond)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me