közmunka

Full text search

közmunka főnév
1. (1945 előtt) Az állam v. vmely hatóság rendeletére és költségére végzett nagyobb arányú munka, rendsz. építkezés, csatorna-, híd-, út-, vasútépítés stb. A közmunkákat rendszerint versenytárgyalások alapján adták ki. A közmunkák elrendelése a kapitalista időkben gyakran a munkanélküliség csökkentésére történt.  Elsősorban a városi polgároknak kell kapni a városi közmunkákat. (Móricz Zsigmond) || a. (régies) Vmely község v. város vezetőségétől elrendelt, a közösség érdekét előmozdító és a lakosságtól anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett nagyobb munka (útrendezés, karbantartás, gátépítés, parkosítás, romeltakarítás stb.). Szekerével együtt közmunkára rendelték a csatornaépítéshez.  Néhány garasért egyik-másik özvegyasszony helyett a rájok szabott közmunkát szívesen elvállalta. (Arany János) || b. (régies) A honvédelmi munkakötelezettség alapján végzett munka.
2. (régies) A társadalom tagjaitól közösen, a közösség érdekében végzett munka; társadalmi munka.  Az értelem felett szívnek adva elsőséget, ahelyett, hogy … a teendőket … kijelelné, minden osztályt a közmunkára egyesítene, … a … drága perceket elvesztegeti. (Vörösmarty Mihály)
Szóösszetétel(ek): közmunkajuttatás; közmunka-kötelezettség; közmunkaminiszter; közmunkanapszám; közmunkarendelet; közmunkatanács; közmunkatartozás.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me