kukorica

Full text search

kukorica főnév ..cát, ..cája
1. Magasra növő, vastag, kemény szárú, lándzsás levelű, cső formájú termést hozó, sok fajtában és változatban termesztett, igen hasznos egylaki mezőgazdasági növény; málé, tengeri, törökbúza (Zea mays). Lófogú kukorica; a kukorica bajusza, bugája, csuhéja, címere, csöve; a kukorica haja ¬; a kukorica kórója, szára; a kukorica mesterséges beporzása; a kukorica egyelése, töltése, törése; csövesedik a kukorica; kukoricát kapál, termeszt. || a. Nagy tömegben, szabályos sorokban vetett ilyen növény. Elbújt a kukoricában.  Az útonálló … lehúzta a kocsiról a kelmét, fölnyalábolta, és beszaladt vele a kukoricába. (Tömörkény István) Fiatal kukorica hajladozott, borzongott a szomszéd dombokon. (Babits Mihály) || b. Kukoricával bevetett, kukoricát termő föld. Két hold kukorica; harmados kukorica.  Az egyik parcella tarló, a másik kukorica, a harmadik krumpli vagy friss szántás. (Nagy Lajos) || c. Ennek hozama. A kukorica jó jövedelmet biztosít.
2. E növény termése, a kukoricacső a rajta levő szemekkel. Érett, tejes kukorica; piros kukorica; főtt, sült kukorica; a kukorica beszáradása; egy cső, egy rakás, egy szekér kukorica; kukoricát ® foszt; kukoricát hánt; ® letöri a kukoricát; kukoricát ® morzsol; szedik a kukoricát. A kukoricát góréba rakják.  Gyűltek a vásárra az emberek, s megtudván kik vagyunk, tolakodék minden hozzánk, s hozá ajándékát: … szilvát, diót, főtt vagy sült kukoricát. (Kazinczy Ferenc) || a. Az erről lehántott szemtermés, kukoricaszem, rendsz. tömegében. Egy szem, egy zsák kukorica; morzsolt, szemes kukorica; ® pattog a kukorica; kukoricát darál, őröl; kukoricával hizlalja a disznót.  Az üres szobákban zsákokban rozst és kukoricát tartottak. (Krúdy Gyula) || b. Ebből őrölt liszt. Kukoricából sült málé. Kukoricával kevert lisztből süt kenyeret.
3. E növénynek föld feletti része mint takarmány. Zöld, száraz kukorica; egy kazal, egy kúp kukorica. Kukoricán telelt a marha. Kukoricát silóz.
Szóösszetétel(ek): 1. kukoricabajusz; kukoricabehordás; kukoricabeporzás; kukoricabeszolgáltatás; kukoricabetegség; kukoricacsalamádé; kukoricacsíra; kukoricacsősz; kukoricadaráló; kukoricafajta; kukoricakapálás; kukoricakészlet; kukoricalevél; kukoricamentes; kukoricanadrág; kukoricanövény; kukoricaőrlemény; kukoricapattogtatás; kukoricapogácsa; kukoricasárga; kukoricaszedés; kukoricatermesztés; kukoricatorzsa; kukoricatő; kukoricatörő; kukoricavásárlás; kukoricavetés; 2. csemegekukorica.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me