n

Full text search

n [enn] főnév n-et, n-je [ennët, enje]
I. (nyelvtudomány)
1. Beszédhang: az a zöngés mássalhangzó, orrhangú zárhang, amelyet úgy képezünk, hogy nyelvünk elülső része a fogakkal, a felső foghússal v. a szájpadlás elejével zárt alkot, s közben a tüdőből áramló levegő nagyobbrészt az orron át távozik, v. pedig (v és f előtt) úgy, hogy az alsó ajak és a felső fogsor alkot zárt, s ilyenkor a levegőt részben a szájon át leheljük ki (pl. a nincs, a nulla szó első hangja, ill. a szenved ige v előtti hangja). Az n ejtése, képzése.
2. Beszédhang: a g v. a k hang helyén, mégpedig a környező magas v. mély magánhangzók szerint palatálisan v. velárisan képzett zöngés mássalhangzó, orrhangú zárhang (a magyarban g és k előtt fordul elő, pl. az ing, lankad szóban).
II.
1. Ennek a két beszédhangnak írott v. nyomtatott jele; a latin ábécének tizenharmadik, a magyar ábécének az m és az ny közé eső huszonkettedik betűje; nyomtatott alakja: n, N. Kis n; nagy N.
2. (rendsz. jelzőként) <Felsorolásban, sorszámnév helyett, ha a sorozat többi tagját is az ábécé betűi jelölik.> Az n) bekezdés; az első fejezet n) pontja.
3. <Írásbeli rövidítésül.> (nyelvtudomány) n: <nyelvtanban, szótárban, főnév után:> a) nőnem, b) neutrum (= semleges nem); N: a) (vegyi ipar) a nitrogén vegyjele; b) (légkörtan, tudományos) észak.
4. (mennyiségtan) n: <indexként, kitevőként, tetszés szerinti egész szám algebrai jelölésére.>
5. (nyomdászat) n: <kézirat terjedelmének, szedés mennyiségének kiszámításában:> egy betű átlagos szélességének megfelelő számítási egység. Ha a sor szélessége öt cicerónyi, akkor petitben térző nélkül tizenöt n-et tartalmaz. Egy szerzői ív terjedelme 40 000 n.
n-esetleg

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me