néhány

Full text search

néhány névmás, számnévi (határozatlan), (népies) nehány [ë v. e]
I. (melléknévi)
1. <Megszámlálható személyekről és dolgokról szólva:> számszerűleg meg nem határozott, kevés számú; egypár. Néhány gyermek; néhány forint; néhány perccel előbb. Néhány hónapja történt. Váltottak néhány szót.  S te, Lucifer, hallgatsz, önhitten állsz, … Vagy nem tetszik tán, amit alkoték? – | S mi tessék rajta? Hogy nehány anyag | … Nehány golyóba össze-vissza gyúrva, Most vonzza, űzi és taszítja egymást … (Madách Imre) Csaba már megint bukott háromból; … ijedt volt és szomorú néhány napig. (Kaffka Margit) A földeken néhány komoly paraszt | hazafelé indul hallgatag. (József Attila)
2. Jó néhány: elég sok, meglehetősen sok, nem is (olyan) kevés. Van neki néhány ezrese.
II. (főnévi) -at v. (tájszó) nehanyat
1. (rendsz. személyragos alakban, többes szám 1–3. személyben és (ritka, régies) egyes szám 3. személyben) Számszerűleg meg nem határozott, de kevés számú személy. Néhánya, néhányunk, néhányatok, néhányuk v. (népies) néhányjuk; (népies) néhányónk, néhányótok, néhányójuk. Néhányunknak jó volna elmenni az előadásra.
2. (csak -t ragos alakban) Az igében kifejezett cselekvés mozzanatai közül meg nem határozott számú, de nem sok. Néhányat lépett. Néhányat ráhúzott a bottal.  Mint rácsba először befogott vadállat …, Jár fel-alá mindig, lép nehanyat s vissza. (Arany János) Még néhányat lőttek, de bizonytalanba. (Eötvös Károly)
3. Néhány v. (népies) néhánya: (személyragos alakban csak 3. személyben) <A megnevezettek v. hozzáértettek közül> számszerűleg meg nem határozott, de kevés számú tárgy, dolog. A levelek közül néhányra nem jött válasz. De sok könyved van; adhatnál néhányat olvasni. Van sok ruhája, de néhánya bizony már kopott.  S a szálloda legtöbb szobája | már [modern berendezésű] … bár nehányban – megmaradt | a régi bútor s burkolat. (Babits Mihály)
III. (határozóragos alak) (csak személyre vonatk) -an v. (tájszó) Nehanyan: néhány személy együtt; nem sokan; egypáran. Néhányan maradtak csak ott. Voltunk ott néhányan!  Hah, de megint hallik dobogás és messze kiáltás. | „No csak uram bátyám fussunk ha lehet” – De a tigris | Hátra tekint: meglát süvegelve szaladni nehányat. (Arany János)
Szóösszetétel(ek): egynéhány.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me