önfeláldozás

Full text search

önfeláldozás [ë; l-á] főnév -t, (-ok), -a
1. Az a cselekvés, hogy vki más(ok)ért v. vmely nagy, nemes ügyért önként életét adja. Dugovics Titusz az önfeláldozás ragyogó példája.  Sem a vezér talentuma, sem egyes vitézek önfeláldozása nem volt képes többé a csatát rendbe hozni. (Jókai Mór) A tanyaszobában … régi újságok képmellékletei voltak a falon, Egressy mint Bánk bán, … Széchy Dezső hősi önfeláldozása királyáért. (Babits Mihály)
2. Vkinek saját életét is kockáztató áldozatvállalása, nagyfokú erőfeszítése vmely ügy érdekében. Hősiesség és önfeláldozás jellemezte az illegális kommunista párt harcosait. || a. (néha bizalmas, tréfás) Saját érdekünk, előnyünk mellőzése, megpróbáltatással, (nagyfokú) lemondással járó áldozat vállalása.  Ön tehát csak nemes önfeláldozásból csatolja hozzá az életét? … nem szereti őt? (Jókai Mór) A Természet úgy rendelte …, hogy legnagyobb önfeláldozásainkat a legédesebb örömeket adó lelki gyönyörűségek jutalmazzák. (Ambrus Zoltán) || b. (tréfás, gúnyos) Áldozattal nem járó, különös fáradozást nem kívánó, gyak. éppenséggel kellemes feladat vállalása. Majd én hazakísérlek. – Micsoda önfeláldozás! [Megeszem szívesen a maradékot.] – Képes vagy ilyen önfeláldozásra?
3. Annak a lelki tulajdonsága, aki ilyen cselekedetre kész. Az önfeláldozás szelleme hevíti. A vállalkozás sikeréhez önfeláldozás szükséges.
önfeláldozási.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me